Lukasenka ne kaphasson menedékjogot hazánkban!

Dr. Dávid Ferenc       2020. augusztus 19. 19:09 2020. aug. 19. 19:09

2018 végén a magyar kormány segítségével szöktették meg hazájából a korrupcióért két év börtönre ítélt Nikola Gruevszki bukott macedón miniszterelnököt, akit a magyar hatóságok befogadtak és a nemzetközi elfogatóparancs ellenére, mindmáig nem hajlandóak kiadni.
Mivel a bukás küszöbén álló belarusz diktátor, Aljakszandr Lukasenka mellett, a visegrádi országok közül egyedül Magyarország kormánya állt ki, joggal vetődik fel a kérdés, hogy számára is biztosítanak-e politikai menedékjogot. Ezért írásbeli kérdéssel fordultam Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez az alábbiak megválaszolására: „Ki tudja-e jelenteni, hogy Magyarország semmilyen körülmények között nem fog politikai menedékjogot biztosítani Lukasenkának?” (MTI-OS, Bencsik János független országgyűlési képviselő)

Írásom címét Bencsik Jánostól kölcsönöztem. Bevallom, eddig nem követtem Bencsik parlamenti munkásságát, de mostani felvetése kapcsán, bizony „beindult” az agyam. Lehet, hogy a képviselő tud valamit, és talán így akarja kiugrasztani a nyulat a bokorból?  Az elsőre meglepőnek tűnő kérdése kapcsán, több variáció is felmerült bennem a levitézlett fehérorosz diktátor jövőjével kapcsolatban, de ebből csak egyet, egy rémségeset osztok meg a tisztelt olvasóval. A napokban értesültünk arról, hogy Szijjártó külügyminiszter szabadságon van, az Adrián hajókázik és persze közben vadul dolgozik. Arra a lidérces következtetésre jutottam, hogy a szorgoskodó magas miniszter bizonyára a full extrás yachtról készíti elő Lukasenka kimentését. Szijjártó hajóútja – ellentétben Borkai korábbi tengeri akciójával – közérdeket szolgál, a fürdőgatyás miniszter minden bizonnyal rendkívüli küldetést teljesít.  

Vélhetően ezért is kapcsolták ki a hajó mozgását és beazonosítását lehetővé tévő informatikai rendszert, így a többmilliárdos tutaj útvonala a jövőben már követhetetlen. Egyébként meg Szijjártó csak úgy vakációzni nem mehetett volna Horvátországba, hiszen a miniszterelnök már korábban megmondta, hogy „kevesebb Adria, több Balaton”. A külügyér soha nem szegülne szembe az orbáni paranccsal, ebből viszont az következik, hogy titkos – miniszterelnöki – megbízást teljesít. Nem tudom, hogy a luxus csónak hol és milyen körülmények között veheti fedélzetére a bukott diktátort, de nem kell aggódni: a csúfosan leszerepelt Gruevszki ex-kormányfőt is magyar segítséggel csempészték ki Macedóniából. Azóta vígan él Budapesten. Most nem autóval, hanem hajóval történik a kimenekítés. Azt persze nem tudhatjuk, hogy Lukasenka elvtársnak megfelel- e a magyar menekült státusz, mert könnyen elképzelhető, hogy a fehérorosz elnök a jövőjét nem egy EU-s országban, hanem inkább egy másik unióban (már nem szovjet/!/), Vlagyimir Vlagyimirovics hazájában képzeli el. Mindenki jobban járna, ha ezt választaná. Már csak azért is, mert a külügyminiszter által igénybe vett luxusladik könnyen elnavigálható a Fekete tengerhez, a biztonságot nyújtó orosz partokhoz. Ott aztán kiszállhat Lukasenka, felszívódhat, és mindenki jól járt.

Dicséret az éber Bencsik képviselőnek, és természetesen elismerés a mindig szorgalmas és tettre kész Szijjártó miniszternek. Ha Lukasenka tényleg felkéredzkedik a „Szijjártó vezette” luxus jachtra, arra mindenképpen ügyeljenek, hogy ne kerülhessen a kormánykerék közelébe!