Majdnem meghaltam egy fideszes miatt

Németh Péter 2021. március 30. 12:07 2021. márc. 30. 12:07

Képzeljék: a múltkoriban találkoztam egy fideszes képviselővel, utóbb kiderült, hogy fertőzött volt. Néhány nap múlva kórházba kerültem, tüdőgyulladás, trombózis veszély, megtámadott vese; mire számítsak?

A történet eleje persze nem igaz: nem találkoztam semmiféle fideszes képviselővel – ettől még Fidesz-fanatikussal találkozhattam volna bárhol – így aztán fogalmam sincs arról, hogy voltaképpen hol és ki által fertőződhettem meg, kerültem kórházba. Természetesen az ember próbálja kitalálni: hol is kaphatta el őt a vírus, de konkrét helyzet, és fertőzött társaság nélkül szinte lehetetlen utolérni a „tettest”.

Nem így az Origo, és nyomában a komplett jobboldali, kormánypárti sajtó: Dobrev Klárát azzal támadják, hogy országjáró körútja során két olyan emberrel is találkozott, aki megfertőződött és később bele is halt a Covidba. A leplezetlenül Fideszt kiszolgáló állami tévé híradója is átvette a hírt, amely így szólt: két ember is meghalt a koronavírusban olyan önkormányzatoknál, amelyekben a hónap elején Dobrev Klára országjáró körútja részeként látogatást tett – írta hétfőn az Origo. A DK EP-képviselőjéről néhány nappal a körút után derült ki, hogy elkapta a vírust.”

Vagyis Orbán sajtója most azt igyekszik elhitetni, hogy a DK európai parlamenti képviselője miatt két ember is meghalt. És ilyenkor jönne az oly sokszor ismételt Esterházy-mondat, miszerint bizonyos szint fölött nem megyünk bizonyos szint alá. Amiből az is következne, hogy félredobjuk az egész ócska támadást, nem foglalkozunk alantas gondolatokkal, és azt sem említjük, hogy a jobboldali sajtó többsége ráadásul vagy Gyurcsánynéként, vagy Gyurcsány Ferenc feleségeként ír Dobrevről. És, ha megfogadjuk Esterházy intelmét, akkor nem idézzük be Szijjártó külföldi túráját, ahol ugye a fertőzöttsége – és a nagykövet megbetegedése – miatt „bezárták a kambodzsai főváros iskoláit, mert a külgazdasági és külügyminiszter gyerekekkel is kapcsolatba került, akikről nem tudtak elég információt gyűjteni az illetékes hatóságok.”

Olcsó és alantas visszavágás lenne ez, de akkor a kérdés az: tényleg hagyjuk szó nélkül, hogy a kormány irányítása alatt működő sajtó erre a szintre jutott? Vegyük egyszerűen tudomásul és lépjünk át rajta, miközben a nyilvánosság kilencven százaléka – amelynek csak a Fidesz-média jut – kizárólag a jobboldal interpretációjával találkozik? Amúgy pedig ez a média egyáltalán nem tartja fontosnak, hogy a több, mint húszezer  magyarországi Covid-áldozat okait firtassa, hogy feltegye a kérdést hivatalos személyeknek: miért vagyunk e téren a világ legrosszabbjai? Lehet-e köze a kormányzati járvány-kezelésnek a harmadik hullám által okozott súlyos veszteségeknek? És firtatnák azt a kérdést is, hogy a kormány elegendő pénzt szánt-e az elmúlt egy évben a védekezésre; hogy jutott-e elég forrás a kórházaknak; hogy miként készült fel az egészségügy a koronavírus járvány első, második, majd harmadik hullámára – és folytathatnák a kérdések sorát, amelyek a jobboldali sajtó részéről soha nem fognak elhangzani. 

Megtehetjük-e, hogy ne tájékoztassuk mi a saját olvasóinkat a valóságról, a meg nem válaszolt kérdésekről, hogy ne nyújtsunk számukra kellő argumentációt, hogy legalább vitatkozni tudjanak. Hogy ne lássanak át az alantas szándékon, és ne terjesszék: ez a hatalom be akarja csapni őket, mint ahogy megtéveszti, hergeli a saját táborát is. Most, aktuálisan azzal, hogy Dobrev Klára miatt haltak meg emberek. Kérdeném: hova lehet még aljasodni, de nem kérdem, mert tudom a választ: van még lejjebb.