Mátrix

Vasvári G. Pál 2020. november 20. 15:00 2020. nov. 20. 15:00

Az igaz magyar ember pénteken nyirkos, borús reggelre ébredt. Benyomott egy felest (haha, adómentes lesz!), utánaküldött egy méregerős duplát. Azután a reggelijét majszolva, beleolvasott a számára egyedül hiteles – a napi széljáráson mindig eligazító – portálba, a kormány vezető lapjáéba, elvégre tudni kell, mi, merre, mennyi…

Egy másik szempont. Soros…

Elsőül átfutotta a „Zsarolás helyett” című vezető anyagot. Arról szólt, hogy a nyugati (fúj!) balliberális (fúj!) sajtó (fúj!) azt írja: „Most pedig itt a legújabb ügy: az uniós költségvetés, amelyet megvétózott Magyarország és Lengyelország. Budapest és Varsó Európát zsarolja, miattuk nem kapják meg jussukat a szegény dél-európaiak”. Bólintott, mert avval nagyon egyetértett, hogy ezek „megint diktatúráznak”. Nem is ámult, hogy azután azt is olvashatta: „Menetrendszerűen megérkezett a magyar származású amerikai tőzsdespekuláns bírálata is, aki nem először tett tanúbizonyságot arról: ő nem csupán öreg filantróp, kedves bácsi. Annál sokkal befolyásosabb ember”. Naná – gondolta –, a vén zsidó madzagon rángatja a libernyák Európai Parlamentet… De lám-lám, szerencsére az ő kormányának szócsöve jól megadta ezeknek a választ: „Ez nem zsarolás, csupán egy másik szempont.”

Isten szeme mindent lát…

Azután felfigyelt a második legfontosabb információra: „Vandálok dúlták fel a göteborgi katolikus templomot”. Bár csak találgatta a cikk alcíme, hogy a felháborító, sokkoló rongálás mögött mi állhat „Csínytevés? Iszlamisták? Agresszív ateisták?”, szóval, hogy ki az ellen, fel sem ötlött benne, hogy esetleg egy pedofil-ügy sértettjének a bosszúja vagy egy hitében csalódott ember dühe és még sok más indíték is szóba jöhetne. Ám nagyon is egyetértett avval, amit írtak, hogy „Amikor már semmi sem szent, bármi megtörténhet!”. – Na tessék! Ide vezet az átkozott libernyák szellem! Üldözik már Svédországban is a keresztényeket – gondolta. Azt is csak helyeselni tudta, hogy a rendrakás után, a kis katolikus közösségben átgondolják, hogyan is lehetne megerősíteni a biztonságot, és hogy „felmerült a kamerás megfigyelés lehetősége”

Felragyog a fény. Jövőre ugyanazokkal, ugyanitt…

A harmadik vezető cikk „Csak egy év lesz a kihagyás a hazai ingatlanpiacon” viszont határozottan azt sugallta a számára: nyugi, nyugi, rendben lesz minden. Hisz’ fehéren-feketén ezt írták: „…a legnagyobb fejlesztőket tömörítő egyesület elnöke lapunknak azt mondta, jövőre akár a 2020 előtti éveknél is fényesebb időszak várhat az ingatlanpiacra”. Merthogy a járvány változásokat hozhat: „új igényeket az irodák iránt, beépítve a nagyobb arányú home office választását”, s a nemzetközi turizmus 2021-ben várható újraéledésével a hotelpiac is „markáns fejlődés előtt állhat”, a lakáspiacon pedig „a kormányzat otthonteremtési intézkedései – különösen az öt százalékos áfa – adhatnak új impulzust a fejlesztőknek”

Amúgy meg…

A portál többi írására már nem maradt ideje. Beérte a címekkel. Például „A választóknak is taszító Jakab Péter”, és „Novák Katalin: A gyermekek jóllétének feltétele a közösség”, és „Nem veszélyezteti a környezetet és a vízkészletet a kútamnesztia”. Látott még két, a járvánnyal kapcsolatos címet is. „Sorsolással döntene emberek életéről az orvosi kamara”, és „Civil jótékonysági akciók az orvosokért és ápolókért”. De indulnia kellett a hivatalba. Kikapcsolta a gépet és a háttérben addig halkan szóló Kossuth Rádiót is. Pedig ott épp maga Orbán Viktor került adásba. Így már nem hallhatta, amint az operatív törzset megelőzve, személyesen számol be róla a „főnök”, hogy 4400 új beteget regisztráltak, 93 haláleset történt az elmúlt 24 órában, több mint 7500-an vannak kórházban, és 604-en lélegeztetőgépen.

*

A metrón egy idősödő, festett szőke nő mellé került. Ránézésre olyan pedagógusforma volt. A nő elővette a parfümjét, a csuklójára pöttyentett egy cseppet, majd a maszkját lejjebb húzva szagolgatta, s valamiért értetlenkedővé, ijedtté vált a tekintete. – Fura egy spiné, biztos ez se tud már örülni semminek – gondolta az igaz magyar ember, miközben leszállt. – Pedig van elég sok nagyszerű sikerünk. Lám, az aluljáróból is hogy eltüntették a hajléktalanokat…