Minősíthetetlen a legújabb Brüsszel-ellenes kampány 

NVZS 2023. november 3. 14:25 2023. nov. 3. 14:25

„A magyar kormányt és annak tagjait, a holdudvarát még csak immorálisnak sem nevezném, hiszen immorális az, aki vét a morál ellen, ők pedig egészen egyszerűen amorálisak, merthogy fogalmuk sincs az erkölcsről – így azután nem is lehet velük erkölcsi kérdésekről és konkrét dolgokról beszélni.” Így reagált Inotai András arra a kérdésre, mi a véleménye a láthatóan a korábbinál is erőteljesebben elkezdett Brüsszel-ellenes kampányról. A legújabb kormányzati szlogen szerint Brüsszel megtámadott minket – de az ennek keretében hangoztatott vádakkal a közgazdász professzor nem kívánt tényszerű vitában bocsátkozni, mondván: ezt a fajta kommunikációt pro és kontra észérvekkel, logikával, tényekkel úgysem lehet meggyőzni. Szerinte lehet, a Huxitot készítik elő, s hiába a lakosság többségének még mindig erős unió-pártisága, a Brexit intő példa.

„Három olyan gazdasági témájú kérdés is lesz, amelyekben Brüsszel megtámadta Magyarországot, és ránk akarja kényszeríteni saját akaratát... Brüsszel ugyanis azt akarja elérni, hogy eltöröljük a rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót” – mondta minapi Facebook-videójában Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Nyilatkozata nyilvánvalóan az úgynevezett nemzeti konzultációs propagandakampány felépítésének része volt. Mint közölte, a konzultáció gazdaságpolitikai részében ezek biztosan témák lesznek. 

Kicsit erősnek tűnik ez a kijelentés – bár persze nem ettől a kormánytól. Meg is kérdeztük Inotai András professzort, mit szól hozzá.

„Ez egy annyira aljas dolog, hogy egyszerűen annyira az én erkölcsi minimumom alatt van, nem is tudom minősíteni” – mondta. Különösen akkor nem, amikor naponta támadják Brüsszelt, és közlik, hogy mi mások vagyunk, hagyjanak minket békén, úgysem fogunk engedelmeskedni stb.– tette hozzá.

Úgy vélte, nem érdemes tényszerűen megcáfolni sem ezt, sem a hasonló állításokat, már csak azért sem, mert ha foglalkoznánk vele, akkor minősítenénk is egyben, de ez a fellépés már minősíthetetlen. Ezeket az embereket, ezt a fajta kommunikációt pro és kontra észérvekkel, logikával, tényekkel úgysem lehet meggyőzni, sőt, azokat nem is értik – fejtegette, rámutatva: „a magyar kormányt és annak tagjait, a holdudvarát még csak immorálisnak sem nevezném, hiszen immorális az, aki vét a morál ellen, ők pedig egészen egyszerűen amorálisak, merthogy fogalmuk sincs az erkölcsről – így azután nem is lehet velük erkölcsi kérdésekről és konkrét dolgokról beszélni.” 

Az ilyen kijelentések egyetlen oka, hogy újabb gyűlöletet szítsanak Brüsszellel szemben – mutatott rá, Most már olyan mértékben folytatja ezt a kormány, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások tanúsága szerint Magyarországon is lassan emelkedik az Európai Uniót elutasítók aránya, amúgy persze nem utolsósorban a Fidesz táborában. Ugyan a magyaroknak még mindig 70-72 százaléka uniópárti, de a Brexit példája intő lehet – figyelmeztetett a professzor. Az ugyanis nagyon jól mutatja, hogy hiába uniópárti a lakosság nagy része – ahogy a briteknél is az volt –, egy erőteljes EU-ellenes kampány után megszavazták a kilépést, amiben persze óriási szerepet játszott az is, hogy az EU-pártiak egészen egyszerűen nem mentek el szavazni, mondván, ekkora hülyeséget egy 800 éves demokrácia úgysem nem követ el. És 52:48 százalékkal kiszavazták magukat az EU-ból...

Ha a kormány elő akarja készíteni Magyarország kilépését az Európai Unióból, és adott pillanatban népszavazást akar a kérdésről, ahhoz szüksége van a közvélemény manipulálására, amit már jó ideje el is kezdett. Nem is csak újságírói és szakértői, hanem főleg kormányzati szinteken is – húzta alá. „Mindennek borzalmas következményei lennének” – figyelmeztet Inotai András, aki szerint üdvös lenne ez ellen egy pártállástól független, az ország jövőjét szem előtt tartó, széles körű, kemény fellépés.

Inotai szerint az újabb úgynevezett nemzeti konzultáció nyilván egyetlen dologról fog szólni, gyűlöljük meg Brüsszelt. S hogy mit lehet ez ellen tenni? Szerinte egyetlen lehetőség van, amit egyébként bizonyos körök el is kezdtek (őt is megkeresték már ezzel): kitöltetlenül összegyűjtik az íveket, s azt – mondjuk – visszajuttatják a kormánynak. „Merthogy valahogyan demonstrálni kell, hogy nem vagyunk hajlandók részt venni ilyen mocskos dologban, aki ugyanis ebben részt vesz, az önmagát is bemocskolja” – szögezte le. (A készülődő újabb és a korábbi nemzeti konzultációkról itt írtunk.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom