Molnár Zsolt: legyen egy főpolgármestere a Balatonnak, ahogy Budapesten is van főpolgármester

HírKlikk 2024. július 14. 07:50 2024. júl. 14. 07:50

Az egész ellenzék útkeresésben van, de szó sincs arról, hogy szétesett, nem működik vagy ne lenne jövőképe. Fel fogunk állni, a nyár óriási lehetőség arra, hogy gondolkodjunk, feltöltődjünk, hiszen a választásokon jó eredmények is születtek, győztünk Szolnokon, Pakson, Hajdúnánáson, Orosházán, koalícióban Nagykanizsán vagy éppen Pápán, Keszthelyen – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője. 

Szerinte a szocialista párt és az ellenzék jelentős része nincs tragikus helyzetben, egy olyan új politikai helyzet alakult ki, amire senki nem tudott készülni. „Arra nem számított senki, hogy az ellenzéknek nemcsak a Fidesszel kell megküzdenie, hanem egy új jelenséggel is, aki pár hónap alatt komoly tényezővé válik és átstrukturálja az ellenzéki térfelet.” Molnár Zsolt úgy fogalmazott, most az a feladatuk, hogy megoldásokat találjanak, hiszen sikeresen összerántották az MSZP-DK-Párbeszéd közösségét. „Azzal a lendülettel szemben, ahogy Magyar Péter megérkezett, kicsit enerváltnak, nehézkesnek, fásultnak tűntünk, de nincs ennek a helyzetnek egy felelőse.”

Balaton

Molnár Zsolt, aki már a területfejlesztési miniszterhez is fordult azzal, hogy legyen önálló főpolgármestere a Balatonnak, elmondta, hónapok óta megy az udvarias, tényszerű üzengetés Navracsics Tiborral különböző konferenciákon, de amikor cselekvésre kellene formálni a gondolatokat, akkor nem történik semmi. Még megy a vita arról, hogy a Balaton egy üdülőhely-e, mert akkor négy évszakban kell gondolkodni, vagy egy lakóhely, és akkor kizárólag úgy kell tekinteni, mint a Balaton körüli települések lakosságának összességét.

Amikor cselekedni kellene, akkor ez megfeneklik – tette hozzá. „Ez nemcsak a szabadstrandokról szól, arról, hogy ne irtsuk ki a nádasokat, ne építsük agyon a Balatont, itt a döntéseket nem lehet toldozni-foltozni, létre kell hozni egy balatoni önkormányzatot, amely a három vámegye területén lévő településeket egységként kezeli, és amelyeknek megválasztott polgármesterei részesei lennének ennek a balatoni közgyűlésnek. Legyen egy főpolgármestere a Balatonnak, ahogy Budapesten is van főpolgármester, mert ott is vannak kerületek.”

Molnár Zsolt szerint vonzóvá kell tenni a Balatont, hogy ne csak az iskola befejezését követő két hónap alatt kelljen minden büfének, vendéglátónak, szállásadónak az egész évi hasznot megtermelnie, hanem kell a középosztály számára is megfizethető szálláshely és jó programok, amikhez a Balaton térsége adott. Hozzátette, mintegy 140 ezer lakosról van szó és még egyszer ennyiről, akik például ingáznak, nincsenek bejelentkezve. „Egyensúlyba kell hozni az életet és a turizmust, ez utóbbi nem átok. Akkor válik azzá, ha szeméttel, zajjal, közbiztonság hiányával jár, de ha észszerű mederbe van terelve, akkor az termel. A fiatalok akkor maradnak ott, ha van munkahely, van fejlesztés, ehhez pedig bevételekre van szükség, azt pedig a turizmus hozza.”

Bízom benne, hogy elindul egy gondolkodás – fogalmazott Molnár Zsolt –, amelyben Navracsics Tibor nemcsak térségi képviselőként, hanem területfejlesztési miniszterként is részt vesz, ami változtat azon, hogy jelenleg három vármegye, 41 települése, köztük 11 város, a fejlesztési tanács és a magyar országgyűlés együtt, borzasztó bonyolult struktúrával hoz döntéseket.

Budapest

A fővárosban kiszámíthatatlan lesz a közgyűlés működése, mert ez egy soha ki nem próbált helyzet, ez is egy olyan új jelenség, amiről nem tudjuk, hogyan fog egy Fővárosi Közgyűlésben, várospolitikai kérdésekben manifesztálódni az a politikai akarat, amit a Tisza párt képvisel. De a legnehezebb kérdés, hogyan fog a város működni, miközben forráselvonások vannak – mondta a főváros jelenlegi helyzetéről az MSZP pártigazgatója. „Az előző öt év éppen ezért nagyon nehéz volt, hogy talpon maradjon Budapest.”

Molnár Zsolt arra is rámutatott, a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálása kapcsán nem az a baj, hogy a jogorvoslatokat igénybe vették, hanem az, hogy olyan határidők, olyan felülvizsgálatok és olyan jogorvoslatok vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy 4-5 hétig ne dőljön el, ki a város vezetője. „Az a szabályozás nincs rendben, hogy a Kúriát az Alkotmánybíróság felülbírálja, majd visszaadja újabb döntésre, ahol a Kúria már lényegében önmagával ellentétes döntést hoz, mindezt hetek alatt. Ez egy országimázsnak nagyon rosszat tesz, és messze túlmutat önmagában Budapest jelentőségén.”

A beszélgetés felvétele óta kiderült, Karácsony Gergely az újraszámlálás után is megőrizte főpolgármesteri pozícióját és még növelte is előnyét, 239 szavazattal nyert Vitézy Dávid előtt.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom