Müller Cecília hosszú futása

Németh Péter 2020. szeptember 9. 10:12 2020. szept. 9. 10:12

Tisztes szakmai pályafutás áll Müller Cecília mögött, ez nem is lehet kétséges. Arra persze nem tudunk választ adni, hogy mi predesztinálta őt az országos tiszti főorvos posztjára: valóban a dicsérhető szakmai múlt, vagy a kormányhoz való lojalitása. Elvileg nem kizárható, hogy mindkettő, és ezzel nem is lenne önmagában semmi baj. Nem lenne, ha Müller Cecília nem a megfelelni vágyást részesítené mindenkor előnyben. A koronavírus-járvány emelte őt a nyilvánosság elé; szerény, csendes asszonyként jelent meg előttünk, aki aztán szép, fokozatosan koptatta el a hozzá illeszthető pozitív jelzőket.

A Covid első hulláma, a mindennapos sajtótájékoztatók már megmutatták: kommunikációja módfelett gyenge, szakmai arzenálja korlátozott, cselekvőképessége több mint korlátozott. És ez utóbbiból fakad minden egyéb hiba: a felülről érkező utasítások olyan utcába terelték őt, amelyből nincs kiút. Az erősen szelektált kérdésekre adott, olykor butuska válaszok, az elhallgatások, és elhallgattatások mind azt mutatták: Müller Cecília számára nem a funkció helyes ellátása, hanem a hatalom kiszolgálása az elsődleges szempont. Már a nem ritka összevissza beszéd – akár a maszkviselésről, akár a második hullámról, és még sorolhatnánk – is erőteljesen hiteltelenítette őt, de azok a szerepvállalások, amelyek végképp nem lennének összeegyeztethetők egy országos tiszti főorvos imázsával, már a szakmai múltját is kérdőjelessé tették.  

A legdurvább fellépése a határkerítés előtti tájékoztatója volt, ahol azt a kormányzati mesét akarta felerősíteni, hogy a vírust az illegális menekültek hurcolják be az országba. Ilyen szerepet egy magára, tudására büszke orvos nem vállal el. Müller Cecília mégis odaállt, hogy felmondja a leckét. Azt a leckét, amely a Fidesz hazug propagandájának egyik fontos alkotóeleme, és amelynek állításai semmilyen módon nem igazolhatóak. De hát ez volt a feladat – mint ahogy készségesen beleállt abba is, hogy a Pesti út elleni hatalmi roham részese legyen. Meg is kapta a maga kitüntetését – lelke rajta.

A kitüntetés egyébként egy jó alkalom lett volna arra, hogy a minden szempontból elhibázott szerep alakítója hátralépjen; kinevezőinek és saját magának is lehetőséget adott volna egy félig-meddig méltó búcsúra. Müller Cecília azonban maradt. Maradt, és bár napi tájékoztatók immár nincsenek, a politikai feladatok továbbra is kijelöltettek számára. Kedden például véradáson vett részt. Valakik azt találták ki számára, hogy egy ilyen gesztus visszaemelhetné a népszerűségét. (Mellesleg, valószínűleg, valahol a határán van annak – életkorát tekintve –, hogy egyáltalán adhat vért.) Ennek azonban most nincs jelentősége.

Sokkal inkább annak, hogy egy olyan rendezvényre ment el, amely már a címében is a mostani szélsőjobb – és Orbán – retorikájából táplálkozik („Egy vérből vagyunk”) és egy vajdasági futóprogramot kívánt reklámozni. Nos, ami a futást illeti, abban igazán jeleskedett a tiszti főorvos: politikusokat megszégyenítő gyorsasággal és módon menekült el az újságírói kérdések elől. Egyetlen felvetett problémára sem volt hajlandó válaszolni, szakmáját és pozícióját meghazudtoló módon tért ki a kötelezettsége elől. Ami nem azért szomorú, mert bármi fontosat meg lehetett volna tudni tőle, hanem azért, mert látványosan bizonyította: nem önálló személyiség. Szem a láncban, bár nem biztos, hogy ő a leggyengébb. Amivel csak azt akarnánk mondani: nem biztos, hogy nála fog elszakadni. Ez a lánc ugyanis tele van ilyen emberekkel; csak felfelé néznek.