Szelestey Lajos: igyekszem megkerülni a politikai tűzfalat

HírKlikk 2024. október 17. 12:40 2024. okt. 17. 12:40

A világ nagyon rossz felé megy, ha nem sikerül megálljt parancsolni ennek a populista, demagóg hullámnak, akkor végünk van, mert a demokráciát bedarálják úgy, ahogy van – mondta a nemzetközi média átalakulásáról a KlikkTV Tíz című műsorában Szelestey Lajos újságíró. 

Mára már csak különleges eseményekről írnak terjedelmesebben a több, mint 100 éves múltra tekintő nagy nemzetközi lapok. Egyszerűsödik a nyelvezet is. „Amikor elkezdtem a szakmát – majdnem ötven éve –, nagyon nehéz volt neki gyürkőzni egy Economist cikknek, mert az irodalmi angolt használta. Most már abszolút érthető, rövid formában mondják el, amit akarnak” – idézte fel nemzetközi hírek szemlézésével foglalkozó újságíró. A lap leegyszerűsödött, elhagyta a „cafrangokat”, a „szakmai manírt”, csak véleményformálás és véleményközlés a célja, hogy minél több embert meg tudjon győzni. 

Ez az elvek harca. A világ nagyon rossz felé megy, ha nem sikerül megálljt parancsolni ennek a populista, demagóg hullámnak, akkor végünk van, mert a demokráciát bedarálják úgy, ahogy van – véli Szelestey Lajos.

Miközben a nagy külföldi lapokat figyeli – a liberális, demokrata, baloldali, jobboldali, konzervatív véleményeket – és ezekből válogatja ki a mérvadókat, érdekeseket és ajánlja fel olvasásra, nincs-e olyan hiányérzete, hogy ezek a sajtótermékek már nem jelentik azt, mint 30-40 éve? – tette fel a kérdést Bolgár György műsorvezető. „Amikor Londonban dolgoztam és a nagykövet kiadta sajtóattaséként a feladatot, hogy olvassam a Daily Expresst három hónapon keresztül, annál nagyobb szellemi gyötrelmet nem tudok elképzelni, mert semmiről sem szólt, de azt habosítva adta elő” – válaszolta Szelestey Lajos, majd hozzátette, egyszer azért rohant az attaséhoz, mert talált egy érdemi hírt: felmérték, hogy melyik nemzet férfiai a legjobbak az ágyban és a magyarok vitték el a pálmát. Ez egy fontos hír volt akkor, ami viszont borzasztó szellemi szintet jelentett.

Mi az, amit érdemes figyelni a mértékadónak számító külföldi lapokban? – érkezett a következő kérdés. A hírek közül az a fontos, ami nem jön be Magyarországra, mert az utóbbi 14 évben bizonyos dolgok nem jönnek át a szűrőn, az MTI-n és az MTVA-n.  Ilyenkor ezt a politikai tűzfalat igyekszik megkerülni. A másik szempont, hogy ha Financial Times-ban a külpolitikai elemző ír valamit, arra oda kell figyelni. Ugyanis gyakran ír olyat a világról, amire nekünk is oda kell figyelni.

A világ abszolút turbulens lett, bomlik fel a II. világháború utáni rend, Amerika örüljünk, hogyha még egy ideig tartja magát. A szélsőjobb megindult és mindenáron helyet követel. Dezinformációs kampányok vannak. Ilyenkor szakértőként nehéz belőni, hogy mi várható. De ettől még a társadalom „értelmesebb részénél” továbbra is mérvadó, hogy mit ír a Financial Times vagy a New York Times.

Még akkor is, ha sajnos az átlagemberek szintjén nyomul a közösségi média, ahol nincsenek korlátok és mindenki azt ír, ami eszébe jut. Így a lehető legszélsőségesebb írások látnak napvilágot mindenfajta korlát nélkül – magyarázta Szelestey Lajos, aki szerint sok jóindulatú embert is képesek megtéveszteni a közösségi médiában, mert az emberek nem tudják, hogy mihez igazodjanak, ha valamit „nyakra főre” olvasnak, arról azt gondolják, biztos igaz.

A KlikkTV Tíz című műsorát itt nézhetik meg



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom