Tombol a járvány, tort ül az ostobaság

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 27. 09:24 2020. okt. 27. 09:24

A Párbeszéd Magyarországért azt javasolja, hogy minden nyilvános helyen tiltsák be a magán-, a céges és az állami rendezvényeket. A párt frakcióvezetője hétfői, online is közvetített budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az ügyben beadott határozati javaslatuk a szórakoztató és kulturális eseményekre is vonatkozik, beleértve többek között a koncerteket, a futballmérkőzéseket, a kiállításokat és a cirkuszi előadásokat. Szabó Tímea felszólította a kormányt, hogy minden nyilvános helyen tegye kötelezővé a kétméteres távolság megtartását az emberek számára. Az elképzelés a családtagokra és a közös háztartásban élőkre nem vonatkozik. (MTI)

Teljesen egyetértek képviselő asszony kezdeményezésével. De – sajnos – van számára egy rossz hírem. Hivatalos forrásból tudjuk, hogy minden bérlet elkelt a Ferencváros labdarúgócsapatának hazai Bajnokok Ligája-csoportmérkőzéseire. Ez azt jelenti, hogy a Fradi első hazai csoportmérkőzését szerdán (október 28-án) a Dinamo Kijev ellen még a Groupama Arénában játssza, ide a lezárások és az UEFA különböző előírásai miatt 5.200 bérletet értékesíthetett a klub. Ezt követően, a csapat átköltözik a Puskás Arénába, a Juventus és a Barcelona elleni összecsapásokra nagyságrendileg körülbelül még 10 ezer bérlet talált gazdára. Az Európai Labdarúgó Szövetség ezen felül engedélyezi a jegyértékesítést is: a stadion befogadóképességének a maximum 30 százaléka látogathat ki a mérkőzés helyszínére. A résztvevő közönség mennyiségéről a helyi hatóságok kezében van a döntés. Minden nézőnek szájmaszkot kell hordania, illetve tartania kell a tisztes távolságot. Ez az Üllői úti pálya esetén, hozzávetőleg 7 ezer nézőt, a Népstadion (Puskás Aréna) vonatkozásában 20 ezer feletti szurkolói létszámot jelent. A limitált (korlátozott) teltház teljesen biztos, hiszen világhírű csapatok érkeznek a magyar fővárosba.

Látva a szombati Fradi - Újpest bajnoki meccset (tv-n keresztül) és a zsúfolt tribünöket (15.789 néző), már most megjósolható, hogy lehetetlen lesz érvényesíteni az előírt távolságtartást és a maszkviselési kötelezettség betartását. Maszkban énekelni, kiabálni és lelkesen szurkolni másfél órán keresztül szinte lehetetlen, az intenzív levegővételhez orr alá kell tolni a védőeszközt. A szemüvegesek pedig – a bepárásodás miatt – szinte önkéntelenül megszabadulnak a kényelmetlenségtől. Csak példaként írom: a szombati München-Frankfurt derbit a bajor fővárosban nézők nélkül rendezték. Az osztrák Bundesligában is megjött a szigorítás: a legfrissebb módosítások szerint, az osztrák bajnoki mérkőzéseken eddigi 3.000 helyett legfeljebb 1.500 szurkoló lehet jelen a stadionokban, nem jöhetnek vendégszurkolók, és mindenkinek kötelező a maszkviselés. Korábban a magyar kormányfő azt nyilatkozta, hogy számunkra Ausztria a kísérleti laboratórium, az ottani tapasztalatok és intézkedések számunkra is irányadóak. Ha ez igaz, akkor pláne nem értem a szurkolók tízezreinek meccsre engedését!

Müller Cecília hétfőn elmondta, hogy az elmúlt hétvégén jelentősen emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma világszerte, Európában is drámai a helyzet, és Magyarországon is emelkedő szakaszban van a 2. hullám. Ebből következően, véleményem szerint nem szabad erőltetni a focimeccsek nézők előtti rendezését. Számos szakember (orvosi végzettségű) egyenesen örültségnek tartja a stadionok megnyitását!

Országunkban tombol a járvány, de a hazai futballgurukat valamiért ez nem érdekli. A kormány lapít. Ennyire kell a pénz, ennyire kell a néző? A meccsek természetesen lejátszhatók Budapesten, de a mostani krízisszituációban mérhetetlen felelőtlenség a kapuk, lelátók megnyitása. Szenvedélyes labdarúgó szurkolóként is óvnék mindenkit a meccslátogatástól, nincs az a mérkőzés, amely egyetlen ember egészségével, életével felér. Ezért a Hirklikk felületén is kötelességemnek tartom ismét hangsúlyozni: támogatom Szabó képviselő asszony indítványát. Haladéktalanul váltsák vissza a bérleteket és jegyeket! A képernyők előtt is lehet szeretni a Fradit, a viszonylag biztonságos lakásban is tudunk szorítani a zöld-fehérek sikeréért.