Újabb szög a jogállam koporsójába

Tóth Bertalan 2024. szeptember 2. 15:35 2024. szept. 2. 15:35

Elvárható-e jogállami bíráskodás, ha a bírók anyagilag ki vannak szolgáltatva a kormánynak? Nyilván nem. Független bíróságok nélkül nincs jogállam!

Orbánék is tudják ezt, de nekik más az érdekük: az igazságszolgáltatási rendszer még független részének megtörése és bedarálása.

A Fidesz kormányzati korrupciójához Orbánéknak kell a kézivezérelt igazságszolgáltatási rendszer. Egyetlen kleptokrácia sem működik a büntetlenség ígérete nélkül, ezt pedig a Fidesz-kormány az egyes ügyekbe való kormányzati beavatkozás kiépített mechanizmusával garantálja.

A bírókat most úgy próbálják megtörni, hogy évek óta nem emelik a fizetésüket. Az elmúlt évek orbáni rekordinflációja az érintettek fizetésének akár 50 százalékát is felemészthette. Ez ma már mindennapi gondokat okoz az igazságügyi rendszer működésében: egyre több bíró és igazságügyi alkalmazott dönt a pályaelhagyás mellett, az illetményemelésre várók jelentős része pedig megélhetési gondokkal kénytelen szembenézni. Egyre gyakrabban adnak hangot elégedetlenségüknek az érintettek, akik immáron már az Európai Bizottságnak is tömegesen küldték meg panaszaikat, felvetve az uniós jog sérelmének lehetőségét is.

Éppen ezért megkérdeztem az igazságügyi minisztert és a pénzügyminisztert, hogy támogatják-e végre a bírák illetményemelését, és a 2025. évi költségvetésben szánnak-e erre pénzt.

Nos, a kormány mossa kezeit. Cinikusan az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökére és az Országgyűlésre mutogatnak.

Az OBH elnöke javaslatot tesz az illetményalap mértékére, az Országgyűlés pedig dönt. A kormány pedig szinte ott sincs.

Persze! Ne vicceljünk már!

Még ha figyelmen kívül is hagynánk, hogy az OBH elnökét, Senyei Györgyöt, a fideszes kétharmad ültette a székébe, akkor sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ma Magyarországon ténylegesen nem tud olyan törvény születni, amellyel az Orbán-kormány nem ért egyet.

Ha tehát 2022 óta nem emelkedett a bírák illetménye, az azért van, mert Orbán és kormánya – benne az igazságügyi miniszterrel – ezzel értett egyet. Pont.

A bírói illetményemelés szándéka egyelőre nem látszik a kormánynál.

Azt azonban ne tévesszük szem elől: független bíróságok nélkül nincs jogállam!



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom