Varga-Damm minősít

Dr. Dávid Ferenc       2021. február 22. 11:51 2021. feb. 22. 11:51

Elképesztő egyébként, hogy milyen emberek gondolják magukat alkalmas miniszterelnök-jelöltnek. Semmi műveltség, semmi tapasztalat, sem bármifajta vezetői pozíció valahol, semmi stílus, semmi elegancia, egy katasztrófa az eddig hallottak listája. (Dr. Varga-Damm Andrea – független országgyűlési képviselő)

Csak emlékeztetőül: ismeretem szerint eddig négy közéleti szereplő: dr. Pálinkás József (Új Világ Néppárt), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Jakab Péter (Jobbik) és Fekete Győr András (Momentum) jelezte, hogy részt vennének a miniszterelnöki posztot célzó előválasztási küzdelemben. Az ex-jobbikos Andrea asszony „elképedt” a névsor láttán, és tömören-röviden le is minősítette az aspiránsokat. Én egy kicsit hosszabb leszek.

Dr. Pálinkás József – atomfizikus, egyetemi tanár, egykor miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke stb. Pálinkás professzor úrról mindenki azt gondol, amit akar, de hogy műveletlen és tapasztalatlan lenne, az enyhén szólva is ostobaság, esetünkben inkább hazugság.

Dr. Márki-Zay Péter – Többdiplomás, világot látott, idegen nyelvet beszélő ember, aki pillanatnyilag egy megyei jogú város polgármestere. Olyan politikai szituációban nyerte el a megtisztelő pozíciót, amelyben más ember el sem mert volna indulni a tisztségért. Vásárhely jelenlegi vezetője Lázár János helyi talpasaival küzdött, ütötték-vágták ezt az embert, és ő ebből a reménytelennek tűnő csatából győztesen került ki.

Jakab Péter – No, az valóban nem utal eleganciára képviselő asszony, ha volt párt- és frakciótársát ekézi. Úri asszony nem tesz ilyet, hanem másként cselekszik: listán szerzett jobbikos mandátumával (ha már azt vissza nem adja) csendben háttérbe húzódik. Ezt tette Varga-Damm asszony? Nem. Jakab Péter frakcióvezető és pártelnök szerencsére fordított a Jobbik arculatán és politikáján, ami Varga-Dammnak nem tetszik. Arra viszont sokan emlékszünk, amikor képviselő asszony két napig a miniszterelnök parlamenti szobája előtt „sátrazott”, ami mindennek volt nevezhető, csak stílusosnak nem.

Dr. Fekete-Győr András – Ez a 32 éves fiatalember gründolt egy ütőképes politikai mozgalmat, és nem utolsó sorban – csapatával együtt – a budapesti olimpia megkontrázásával gátat vetett a főváros korrupció általi kifosztásának. És van pozíciója: egy parlamentbe jutásra esélyes párt elnöke és hivatalos miniszterelnök-jelöltje. Nem a készbe ült be, hanem dolgozott, szervezett és kortársainak is lehetőséget adott politikai szerepvállalásra. Miért is katasztrofális, ha egy ambiciózus fiatal vállalja a megméretést?

Nem tettem le a voksomat egyik jelölt mellett sem, de jónak, becsülendőnek és célszerűnek tartom, hogy vállalták a versenyt. Sőt, várom, hogy még többen bekapcsolódjanak az egészséges rivalizálásba, annak érdekében, hogy minél sokszínűbb demokrácia-felfogásokat ismerhessünk meg. És jó szívvel arra is várok, hogy Varga-Damm Andrea mutassa meg az általa igaztalanul leértékelt és lenézett közéleti uraknak (és nekünk), hogy milyen az, amikor egy belevaló miniszterelnök-jelölt asszony „elegáns, művelt és stílusos”. Mostani sportszerűtlen és felületes megnyilvánulását ezzel a bátor lépéssel tudná feledtetni.