B.szatlan picsák fanyalgása?

Tüttő Kata 2016. november 8. 08:00 2016. nov. 8. 08:00

Azért írok, mert hétfőn a Tesco meghirdetett egy játékot a Facebook oldalán, amit aznap, a tiltakozások hatására vissza is vont. Elnézést is kértek.

A játék lényege az volt, hogy a képen található "női ajándékok" között meg kellett találni a kakukktojást.
A képen négy háztartási eszköz: egy robotgép, egy botmixer egy vasaló, egy teáskanna és egy játékkonzol volt.

"Természetesen" a játékkonzol volt a helyes megfejtés, hiszen miért adnánk egy nőnek ilyesmit ajándékba, amikor főzhet-vasalhat is.

A játék visszavonásáról, a tiltakozásról szóló híreket szokás szerint mérhetetlen alpári kommentek követték, a címet is ez ihlette.

Mert nyilvánvaló, hogy a többség számára nem világos mi a baj ezzel a játékkal. Ehhez szeretnék egy új nézőpontot adni feministaként, rendezett szexuális élettel.

A játékkonzol és a háztartási eszközök szimbólumok. A játékkonzol annak az informatikai-programozói szakmának a szimbóluma, ahol ma Magyarországon az egyik legmagasabb a nettó átlagbér. A háztartási eszközök pedig a nem fizetett otthoni munka szimbólumai.

Emlékeztetőül Magyarországon az OECD adatai alapján egy nő napi 4,5 órát (268 percet) tölt nem fizetett munkával, míg egy magyar férfi átlagosan 2 órát. Ez évente több, mint 800 többlet, nők által végzett, nem fizetett munka.

Amiből persze sok minden következik: kevesebb idő fizetett munkakörben, kevesebb nyugdíj, kevesebb szabadidő, a megbecsültségről meg ne is beszéljünk, hiszen: "nem is csinál semmit, otthon van egész nap a gyerekekkel".

Igen, ma az informatikusok között kevés a nő. És ez a kutatások alapján jelentős részben össztársadalmi, megalapozatlan előítéletekre vezethető vissza és pont ezeket erősíti a "játékkonzol nem női ajándék" kép.

Az informatikai iparág már felismerte, hogy szüksége van több női programozóra, a Google a következő években 50 millió dollárt költ a nemi arányok javítására.

Miért fontos nekünk, hogy a nők is programozzanak? Mert ez ma az egyik legjövedelmezőbb szakma. Mert miközben sok hagyományos szakma megszűnik, ezen a területen a következő évtizedben folyamaton bővülés várható. Mert hiányzik legalább 20 000 informatikus a magyar munkaerőpiacról. Mert ma 10% alatt van a nők aránya az IT szakmában Magyarországon, a Google 2014-es jelentése szerint a cégnél a tecnológiai állásokat betöltők aránya 17%.

Mindez azért, mert még mindig azt a képzetet tápláljuk, hogy a programozás fiús dolog. A biológiai nemekhez kapcsolt sztereotípiák lebontása az amin dolgozunk és ez közös ügyünk, nem "baszatlan picsák fanyalgása".