Ha a barátnőid fele már elkelt, akkor 50% az esélye annak, hogy sose mész férjhez

Tüttő Kata 2015. november 18. 07:28 2015. nov. 18. 07:28

Legalábbis Amerikában, a Washington Post szerint, amelyben nemrég megjelent írás azt a kérdést feszegette, hogy a Tinder tehet-e arról, hogy a férfiak nem házasodnak és egyre több az egyéjszakás kapcsolat, vagy valami más van a háttérben?

Az egyik oka annak, hogy a Tinderen sokkal több a párt kereső nő, mint férfi, az, hogy a férfi-nő diplomás egyensúly jelentősen eltolódott a nők javára. Egy előrejelzés szerint nyolc éven belül közel felével lesz több diplomás nő, mint férfi. Az a "gond", hogy az egyetemet, főiskolát végzett nők diplomás társat keresnek maguknak és nem jut mindenkinek. Ez a jelentős "női többlet" jelentkezik a Tinderen, és a témát kutatók arra jutottak, hogy ha sok a házasulandó férfi, akkor jellemzőbb a hosszabb udvarlás, több a romantika, de ha ez az arány megfordul, akkor a randevúzási szokások megváltoznak, és nagyobb hangsúlyt kap a szex.

Ugyanez zajlott le a második világháború után is. Akkor többen azt gondolták, az autók elterjedése miatt romlanak az erkölcsök és "keréken guruló bordélyháznak" titulálták a járműveket.

A magyar adatok sem sokban különböznek az amerikaitól. A KSH legutóbbi, népszámlálási adatok alapján készített előrejelzése szerint a 80'-as nők negyedének nem születik gyereke és ennek egyik oka, hogy nem találnak párt, mert ugyan a korosztályukban van annyi egyedülálló férfi, mint nő, azonban az egyedülálló nők zöme városi diplomás, míg a párt kereső férfiak zöme vidéki és alacsonyabb iskolai végzettségű.

Mi lesz így?

Egyrészt megindulhat egy házassági migráció, másrészt újra fogjuk gondolni a női-férfi szerepeket, mert sok olyan diplomás nő lesz, aki a családalapítás céljából nem szakítja meg a karrierjét, hanem helyet követel magának az ország gazdasági és politikai vezetésében.