Növényevő férfiak és szexuális apátia

Tüttő Kata 2015. november 11. 07:16 2015. nov. 11. 07:16

Nem, ez a poszt nem a vegetáriánius férfiak alacsony libidójáról szól, hanem arról, hogy a japánok egyre kevesebbet szexelnek. Egy felmérés szerint a felnőttek felének az elmúlt egy hónapban nem volt szexuális kapcsolata és a 16-24 éves nők közel fele, a férfiak negyede nem is akar ilyet.

Ami még kirívóbb, hogy a 18-34 év közötti nők és férfiak harmada soha nem is szexelt. Nem csak arról van szó, hogy nem találnak párt, hanem egyáltalán egyre többen idegenkednek a párkapcsolatoktól, a házasságról nem is beszélve. A japánok "növényevőnek" nevezik azokat a heteroszexuális férfiakat, akiket sem egy tartós kapcsolat sem a szex nem érdekel.

Ezer és egy kulturális és gazdasági ok húzódik ennek a hátterében. Az egyik, hogy miközben Japán az elmúlt évtizedekben a világ egyik vezető gazdaságává vált, magasan képzett munkaerővel, magas termelékenységgel, a családon belüli szerepek nem lettek újraosztva. Vagyis még mindig alapvetően a nők feladatának tekintik a gyermekek és az idős családtagok gondozását. Ezt konkrétan azt jelenti Japánban, hogy a nőknek választania kell az anyagi függetlenséget jelentő munka és a család között. A fiatal nők 90%-a szerint a szingli lét jobb, mint a házasság és az előrejelzések szerint a lányok 40%-a sosem fog szülni.

A férfiak meg részben azért tartózkodnak a kapcsolatoktól, mert a családalapítás és gyereknevelés nagyon drága, és egy életre szóló anyagi felelősség, a szexhez meg fáradtak a sok munka után. Önmagában a különköltözés is luxus. Így aztán 13 millió 35 évnél idősebb ember él még a szüleivel, ami még a 127 milliós lakosságszám mellett is nagyon sok.

Ez persze a kormány számára önmagában nem lenne érdekes, ha ebből nem következne a kevesebb megszületett gyerek. Mert az fáj. Sok cikk foglalkozott már azzal, hogy a japán társadalom rohamosan öregszik, a népesség negyede 65 évnél idősebb. A várható élettartam pedig magas, 83 év (Magyarországon 76 év). Szóval hiányzik legalább évi 200 000 új adófizető.

Kevés gyerek születik, de ha a számokat mégnézzük nem kirívóan kevés. A termékenységi ráta Japánban 1,4. Azaz egy nő átlagosan ennyi gyereket vállal, a fenntarthatósági szint 2,1 gyereket jelentene. Összehasonlításképpen az európai átlag 1,6 gyerek/nő. (A magyar adat Japánéval megegyező.)



A japán kormány érzi hogy cselekedni kell ezért többek között egy kiadványt juttattak el minden középiskolásnak amelyben az állt, hogy a nők számára a teherbe esés 22 éves kor után már sokkal nehezebb (ez persze így nem igaz, csak 35 éves kor felett ). Nem ismerem a japán lélektant, de úgy sejtem a lányok nem rohantak azonnal "férjhez menni-gyereket csinálni" a hír hallatán. Persze megfordult a fejekben az abortusz betiltása is. 2013-ban 1 millió élveszületésre 186 253 abortusz jutott.

Az abortusz betiltása valószínű, nem több megszületett gyerekhez, hanem sokkal több illegális beavatkozáshoz és még kevesebb együttléthez vezetett volna.

Most úgy tűnik ha nem sikerül a kormánynak rávenni a lakosságot, hogy többet szexeljen és gyereket vállaljon, márpedig ez nem fog sikerülni, akkor kénytelenek lesznek a bevándorlás politikájukon változtatni, egyébként fontolgatják évi 200 000 munkavállaló beengedését. Az is lehet, hogy arra számítanak, a hiányzó munkaerőt 2050-re már robotokkal pótolják.