Ha látsz egy békát, csókold meg, mert lehet, hogy ő az utolsó elvarázsolt herceg

Tüttő Kata 2015. október 29. 14:50 2015. okt. 29. 14:50

Legalábbis béka képében.
Nem, a mai jegyzetem nem a mesebeli hercegekről szól, hanem a valóságos békákról. Pontosabban arról, hogy eltűnhetnek az életünkből.

Nap, mint nap jelennek meg hírek arról, hogy a világ valamelyik eldugott pontján egy számunkra ismeretlen, latin nevén nevezett faj úgy halt ki, hogy a többségünknek még a létezéséről sem volt fogalma, nemhogy észlelje az eltűnését. Aztán hallunk szumátrai orrszarvúról, amelyikből jó, ha még száz szabadon, kilenc pedig fogságban él. Az emberiség dollár százezreket költ arra, hogy ha megmenteni nem is tudja mindegyiket, de legalább a fajt valahogy életben tartsa.

De hogy a békák, amelyek nem csak a mesék, de gyermekkorom nyarainak is fontos szereplői, hasonló bajban lehetnek, az szinte elképzelhetetlen. Pedig sajnos igaz. Azokról a békákról és más kétéltűekről beszélünk, amelyek "röpke" 250 millió éve itt élnek a Földön és majd minden időjárási körülményhez képesek voltak alkalmazkodni. Túléltek több jégkorszakot, aszteroida becsapódást, de lehet, hogy az embert nem fogják.

Alig hallunk valamit róluk, pedig a békapopuláció elképesztő mértékben csökken az egész világon, és a Földön élő kétéltűek több mint harmadát kihalás fenyegeti. 1980 óta 200 faj tűnt el és ez sokkal gyorsabb, mint a "normál" kihalási ütem, ami 500 évente egy békafaj eltűnését jelenti.

A békák pusztulásának ezer és egy oka van: a légszennyezés, az élőhelyük csökkenése, új invazív fajok megjelenése, éghajlatváltozás, állatkereskedelem és különböző betegségek. Ebből az egyik legrémisztőbb a kitrid gomba elterjedése, és az általa okozott kitridiomikózis betegség. Ennek a gombafajnak a spórája akadályozza a békák bőrlégzését, így a fertőzött területeken öt hónap alatt képes elpusztítani a kétéltű populáció 90%-át. Nyugtalanító, hogy ez a gombafajta lassan az egész világon elterjed, és úgy tűnik, nem tehetünk ellene semmit.

Mondhatjuk, hogy mi közünk hozzá, hisz a természet már csak ilyen, ám ez a gombafajta a globalizáció hatására gyakorlatilag húsz év alatt majdnem az egész világon elterjedt, gyorsabban, mint ahogy a békák alkalmazkodni tudnának hozzá.

Több kutató szerint a Földön épp most zajlik a hatodik nagy kihalási hullám, és ha nem teszünk ellene, a Föld élőlényeinek fele száz éven beül el fog tűnni. Volt már ilyen, hiszen előfordult már, hogy a fajok kétharmada eltűnt, aztán a természet mindig kitöltötte a keletkezett űrt. Már csak az a kérdés, hogy mi, emberek ott leszünk e túlélők között?