Több gyerek kell? A profiktól kell tanulni

Tüttő Kata 2016. január 15. 08:02 2016. jan. 15. 08:02

Két megvédjük az országot mindenkitől tematika közé becsúszott a "jajelfogya magyar", szüljenek több gyereket a magyar nők. Megy az ötletelés, hogy legyen szingliadó, abortuszkorlátozás, béranyák meg népesedési megbízott. Aztán holnap kitalálják, hogy legyen közszolgálati szexcsatorna, persze szigorúan egy férfi-egy nő felállásban kedvcsinálónak. Mert még ha feminista pornót adnának... Amatőrök.

Szóval, ha egy kicsit tájékozódnának, akkor tudnák, hogy erre a "kevés a gyerek problémára" van tuti recept a világban.

Sokat beszélünk a Föld túlnépesedéséről, meg arról, hogy a népesség 9 milliárd felett tetőzik. Arról kevesebbet, hogy az elmúlt 30-40 évben a termékenység a világban majdnem mindenhol drasztikusan lecsökkent.

Már 2010-ben eljutottunk oda, hogy az emberiség 80%-a olyan országban élt, ahol az egy nőre jutó gyerekszám 2,4 vagy az alatti; függetlenül attól, hogy a lakosság többsége muszlim, keresztény vagy buddhista. Nem csak a gazdag országokban, hanem Európában, Kínában, Iránban, Mexikóban, Törökországban, Indonéziában, Indiában vagy akár Vietnámban is, mind fenntartható társadalmi szinten, vagy az alatt születnek gyerekek.

Már nem sok példás nagycsaládos ország akad tanulmányozásra, a kormány illetékeseinek sietniük kell, mielőtt Melinda Gates a családi alapítványával azokat is teleszórja fogamzásgátlóval, vagy víztisztítóval.

Szóval a "mintaállamok", ahol tényleg sok gyerek születik: Niger, Mali, Szomália, Csád, Kongó, Nigéria, Angola. Ezekben az országban az egy nőre jutó gyerekszám 6 vagy a feletti. Persze a futottak még kategóriában ott van: Afganisztán, Irak, Etiópia, ahol 4-5 gyereket szülnek a nők.

Taiwan, Hong Kong, Szingapúr az egy gyerek per nő fertilitási rátával maga a pokol. A külügy helyében le is venném az utazásra ajánlott országok listájáról őket, mert hátha ez a "nemszülünksokgyereket" hozzáállás ragályos.

Szóval, mit is tanulhatunk a termékeny országoktól? Mi az oka a magas születésszámnak?

Szakmai konszenzus szerint, a magas gyermekhalandóság kiemelkedően ösztönöz több gyermek vállalására. Kongóban, ahol nagyon magas az egy évnél kisebb gyerekek mortalitása, a nők átlagosan 6 gyermeket vállalnak. Ehhez az egészségügy szétverésének felgyorsítása és a védőoltások betiltása gyors és hatékony megoldás lehet.

A második legfontosabb tényező a nők iskolázottsága. Japánban, ahol a nők 100%-a jár általános iskolába, alig születik egy gyermeknél több egy családban; amíg Eritreában, ahol a lányoknak csak 35%-a jut alapfokú oktatáshoz, a nők átlagosan 4,6 gyermeket vállalnak. Ehhez nem elég a közoktatási rendszer lassú megfojtása, a gyors eredményekhez elengedhetetlen a nők kitiltása a felsőoktatásból és leánygimnáziumok létrehozása, ahol magukévá tehetik a női princípiumot.

A harmadik fontos tényező a tudatos családtervezés és a születésszabályozó eszközökhöz való hozzáférés tiltása. Németországban, ahol a nők kétharmada rendszeresen használ valamilyen fogamzásgátló eszközt, annyi gyerek születik mint nálunk; miközben Nigériában, ahol csak tízből egy nő fér hozzá ilyesmihez, átlagosan hat gyermek születik egy családban.

Az abortusztabletta itthoni betiltása olyan, mint egy "belvárosi selyemfiúszalonnak" egy gazdag kuncsaft elvesztése, fáj-fáj, de nem üt. Egy a nemzeti dohányboltok mintájára létrehozott nemzeti óvszertár, ahol csak azok vásárolhatnak, akik már szültek legalább hármat, na az kezdetnek jó lesz...

Szóval kedves kormány, ha komoly az elhatározás, tessék a profiktól tanulni.