A Fidesznek jó híre van, de Simonka György ártott neki

Föld S. Péter 2020. augusztus 13. 18:43 2020. aug. 13. 18:43

„Mi nem csináltunk semmit másképp, mint mindenki más ebben az országban.” Simonka Györgytől származik ez a gondolat, amelyet azt követően osztott meg az Oroscafé kamerái előtt a nagyközönséggel, hogy bűnügyében megvolt az első előkészítő tárgyalás. A költségvetési csalással megvádolt országgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy igen rossz volt a vádlottak padján ülni, még sohasem történt vele ilyen, és az sem volt jó, hogy a rokonai, a barátai, akik mellette tanúskodhattak volna, szintén vádlottként voltak kénytelenek megjelenni a bíróságon. Most meg az a legújabb, hogy a megyesegyházi Fidesz csoportelnöke a képviselő pártból való kizárását kezdeményezte, mert szerinte Simonka ügye árt a Fidesz jó hírének.

Hogy Ruck Márton a saját ujjából szopta-e, hogy Simonkának távoznia kell Orbán Viktor pártjából, vagy segítettek neki a sejtés megfogalmazásában, nem tudni. Az indoklás viszont meglehetősen érdekes. Ruck Márton szerint ugyanis Simonka ügye erodálja a Fideszt, a helyi szervezet már így is meggyengült, és ha Simonka marad, akkor nem lehet a következő választáson eredményesen szerepelni.

Nem arról van tehát szó, amire elsőre gondolnánk: hogy a helyi fideszeseknek elegük lett Simonka ügyeiből, és ilyen emberrel nem kívánnak együtt dolgozni. Nem ezért akarják kizárni Simonkát a pártból, hanem mert úgy látják, hogy vele túlsúlyos lett a csónak, meg kell szabadulni az immár fölöslegessé vált, hasznot nem hozó, viszont veszélyes tehertől.

Sajátságos az indoklás, de Simonka védekezés sem volt mindennapos. Már javában folyt ellene az eljárás, amikor március elején feltett a Facebookra egy fotót, ahol a Karmelita kolostorban Orbán Viktor társaságában látható. A Simonkától származó képaláírásból pedig megtudhattuk, hogy a miniszterelnökkel áttekintették az elmúlt tíz esztendő eredményeit és beszéltek az előttük álló évek feladatokról. Ez Simonka védekezése a vádak ellen, egy fotó a miniszterelnökkel, akinek – legalábbis a Simonka által közölt kép aláírása szerint – még tervei vannak vele, számol a munkájával.

Bizonyára az ügyészek is látják ezt a márciusban nyilvánosságra hozott, ám korábban, feltehetőleg januárban készült fotót, és Simonka talán abban reménykedik, hogy mindezt a bíróság is enyhítő körülményként fogja majd értékelni.

Ez a remény – ha volt ilyen egyáltalán – most tovatűnni látszik. Ruck Márton nem olyan nagy ember a NER világában, hogy csak úgy, a saját szakállára, kezdeményezze egy országgyűlési képviselő pártból való kizárását. Valakik, magasabb helyen, vele üzenték meg, hogy vége, vele küldték el a selyemzsinórt Simonkának. Így megy ez, amióta világ a világ: a forradalom felfalja saját gyermekeit.