Amerikában hirdeti a kormány, hogy nekünk, magyaroknak, mennyire jó

Föld S. Péter 2024. október 28. 07:00 2024. okt. 28. 07:00

Bár a költségvetés bajban van, és fontos dolgokra nem, vagy csak a szükségesnél kevesebb jut, ezért számos beruházást is leállítottak, saját maga fényezésére nem sajnálja a pénzt a kormány. Nemcsak idehaza, hanem külföldön, például az Egyesült Államokban is igyekszik jó fényben mutatkozni. Mindez nincs ingyen: az Átlátszó kiderítette, hogy az elmúlt három évben több mint félmilliárd forintot fizettek ki a Batthyány Lajos Alapítvány által fenntartott Danube Institute munkatársainak. Cserébe az illető vendégoktatóknak olyan cikkeket kellett írniuk, amelyekben pozitívan tüntették fel Orbán Viktor kormányát.

A Danube Institute tevékenysége sokoldalú, de fő profilja, hogy a kormány külföldi, elsősorban amerikai hálózatépítésének egyik fő eszközeként konferenciákat szervez és a vendégkutatók munkáját finanszírozza. A Danube Institute vendégoktatóinak és előadóinak nincs okuk a panaszra, a számukra juttatott kifizetések évről-évre növekedtek: 2022-ben még „csak” 76,76 millió, 2023-ban 179 millió, 2024-ben pedig már 284,6 millió forintot kapott az intézmény, hogy Magyarország – pontosabban a magyar kormány – jó hírét keltse.

Csak egy példa a sok közül: egy Magyarországon élő amerikai újságíró, Rod Dreher több könyvére is jutott támogatás: 2022-ben még havi bruttó 5666 dolláros (2,1 millió forintos) fizetést húzott a magyar költségvetéstől, ám egy évvel később már havonta 3,2 millió forintot keresett. Mindemellett két olyan, 5,2 millió forintos szerződést is kötöttek vele, amelyekben a többi között arra ösztönözte a külföldi kutatókat, hogy vegyenek részt a Tusványosan megrendezett hagyományos Fidesz-dzsemborin.

Rossz az, aki rosszra gondol: a kormány csak látszólag szórja felelőtlenül az adófizetők pénzét, a valóság ennek épp az ellenkezője. Fontos küldetésük van ugyanis a propagandára költött forintoknak, mégpedig az, hogy mindenki lássa: mi magyarok, minden látszat ellenére, jobbak vagyunk másoknál. Nem véletlenül irigyel bennünket a világ – erről egy másik cikkünkben már írtunk. Más kérdés, hogyha tényleg jól végezné munkáját a kormány, és nem elrettentő, hanem követendő példaként állnánk a többi nemzet előtt, akkor nem kellene állandóan, görcsös igyekezettel bizonygatni, hogy Orbán Viktor és a Fidesz mennyi jót tesz Magyarországgal, valamint Európa és a világ népeivel. Akkor ugyanis tudnák ezt maguktól is szerte a világban, és a magyar adófizetők pénzét nem volna muszáj propagandára költeni. Amiből az is következik, hogy olyan dolgokra is jutna pénz, amelyektől tényleg jobban érezzük magunkat. Működő egészségügyre például, versenyképes oktatásra, a tisztes megélhetést biztosító nyugdíjakra és úgy általában, a szegénység mérséklésére.

Ha valóban olyan jó kormányunk volna, mint amilyennek pénzért mutatja magát, akkor propaganda nélkül is tudnánk, hogy nekünk mennyire jó. Hogy tetőfokára hág a demokrácia, hamarosan utolérjük, majd le is hagyjuk Ausztriát, az idegenbe szakadt, főként fiatal magyar munkavállalók pedig szinte mind egy szálig hazajönnek. 

Meg lehetne spórolni ezt a félmilliárdnál is több, egy nálunk jóval gazdagabb külföldi állam polgárainak kifizetett forintot. Mindenki jobban járna – kivéve persze azok, akik ebből a nem elhanyagolható összegből busás hasznot húznak.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom