Ki játssza Orbánt a Gyurcsány-filmben?

Föld S. Péter 2021. szeptember 23. 11:42 2021. szept. 23. 11:42

Felszállt a fehér füst, egy titokkal kevesebb. Kiderült, hogy Gubás Gabi színésznő alakítja Gyurcsány Ferenc feleségét, Dobrev Klárát – a hivatalos közlés szerint – az őszödi beszédet feldolgozó Elk*rtuk című filmben. A művésznő a film hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban beszélt arról, miért vállalta el a közönséget már most megosztó alakítást.

„Amikor elolvastam a könyvet, mindamellett, hogy nagyon jónak találtam az írást, mégiscsak az fogalmazódott meg bennem, hogy elsősorban emberekről szól. És éljenek bárhol ezek az emberek, vagy álljanak bármilyen oldalon, mindig a cél szentesíti az eszközt. Csak nem mindegy, hogy mi a cél és mi az eszköz”. Ez volt hát Gubás Gabi indíttatása, nem pedig holmi sanda politikai szándék, még kevésbé pénzkereseti lehetőség. Mindezt a következőkkel is alátámasztotta a művésznő: „Abban hiszek, ha az életem során – mert ez a tapasztalatom – kinyílik nekem egy ajtó, akkor az nem véletlen. Valamiért az kinyílt, és akkor be kell valahogy lépnem. És az a tapasztalatom, hogy később fogom megtudni, hogy miért fontos vagy miért volt fontos nekem, főként az emberi fejlődésemben.”

Vannak, akik azt vallják, hogy nem kell minden nyitott ajtón bemenni. De ezen most nem nyitnék vitát, nem vagyunk egyformák, az ajtók sem egyformák. Gubás Gabi kulisszatitkokba is beavatta a leendő nézőket, miszerint Klára személyének megformálásakor megkereste a kettőjük közti közös pontokat, amiket a férje melletti kitartásban és maximális lojalitásban talált meg,

Azt nem tudtuk meg a monológból, hogy a filmben ki játssza Gyurcsány Ferencet. Igaz, nemcsak a volt miniszterelnök személyének megformálója maradt inkognitóban, mások alakítóiról sem tudunk semmit. Pedig, biztosan sokakat érdekelne, hogy ki lesz Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, Ásotthalom polgármestere, aki 2006 szeptember 18-án a néhai Magyar Televízió Szabadság téri székháza elé vezette a felheccelt tömeget. Toroczkai a balhé kitörése után eltűnt, csak későn este került elő, úgyhogy azt is érdekes volna tudni, hol volt, és mit csinált, mialatt az általa odaseregeltetett emberek törtek, zúztak, rendőrökre támadtak, autókat gyújtottak fel.

Ezen vandálok megformálóinak a személyét is jó volna megismerni. De legalább azt, hogy ki játssza azokat a baromarcúakat, akik magukat forradalmárnak álcázva, autókat gyújtottak fel a Szabadság téren, kik adják az arcukat a hős forradalmárok szerepéhez, akik betörtek az MTV büféjébe, ahol a rendszer iránti megvetésük jeléül Túró Rudikat és más élelmiszereket faszoltak.

A leginkább persze arra lennénk kíváncsiak, hogy ki játssza Orbán Viktort. Orbán ugyanis az Októberi Sajnálatos Eseményeknek – igaz, szinte láthatatlan – főszereplője volt. Ő volt az, aki a rendőrség többszöri kérése (majdnem könyörgést írtunk) ellenére sem tágított az eredeti elképzelésétől és csak azért is az Astoriánál tartották meg a Fidesz „ünnepségét”. Orbán tudott arról, mert a rendőrség tájékoztatta, hogy a közelben szélsőségesek tartanak „megemlékezést”, s a két csoport találkozása beláthatatlan kockázatokkal és következményekkel jár. Orbán azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a Fidesz az Astoriánál „ünnepeljen”, majd amikor beigazolódott a rendőrség feltevése, és elszabadult a pokol, beült a mikrobuszába, és elhajtott a helyszínről. Jó volna tudni, hogy ki alakítja Orbánt a filmben, s az illető milyen színészi eszközökkel jeleníti meg hogy a Fidesz örök és megbonthatatlan vezére cserben hagyta és koncként odadobta az övéit a szélsőségeseknek és a rendőröknek..

Látványos mellékszereplője volt az akkori történéseknek egy tankot elkötő öregúr. Bizonyára arra is sokan kíváncsiak, hogy ki játssza a filmben ezt az öregurat, valamint azokat az embereket, akik segítették őt abban, hogy a tankot elköthesse, beindíthassa, és ezzel veszélybe sodorja a körülötte lévő embereket. Egy díszletként kiállított harci jármú ugyanis magától mozgásképtelen, üzemanyag kell a mozgatásához, működő akkumulátor. Ehhez segítők kellettek, nélkülük még a legtehetségesebb öregúrnak sem sikerülhetett volna elindítani a tankot.

Jó volna tudni azt is, hogy kik alakítják az őszödi beszéd kiszivárogtatóit. Ha lesz kormányváltás 2022-ben, az ígéretek szerint ezekre a kérdésekre is választ kapunk. Nem az Elk*rtuk című filmből, és nem Kálomista Gábor producertől, hanem azokból a titkos (titkolt) aktákból, amelyek akkor majd remélhetőleg nyilvánosságra kerülnek.