Söder és a magyar út

Dr. Dávid Ferenc       2020. szeptember 22. 12:05 2020. szept. 22. 12:05

Markus Söder bajor miniszterelnök arra kérte a Bayern München labdarúgócsapatának szurkolóit, ne utazzanak el Budapestre a csütörtökön sorra kerülő, Sevilla elleni Európai Szuperkupa-mérkőzésre a koronavírus-járvány miatt. „A gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok. Budapest rizikós hely, nagyon óvatosnak kell lennünk, nem kockáztathatjuk, hogy ez legyen a futball Ischglje" – nyilatkozta Markus Söder, utalva a tiroli üdülőhelyre, amely az év elején a járvány egyik gócpontja volt a síszezonban. Hozzátette, azoknak a szurkolóknak, akik mégis elutaznak a Puskás Arénában sorra kerülő találkozóra, karanténba kellene vonulniuk hazatérésüket követően. Söder azt tanácsolja a drukkereknek, hogy gondolják újra, valóban igazán szükséges-e ez az utazás, mert bár a Szuperkupa egy szórakoztató mérkőzés, de messze nem a legfontosabb. (portfolio.hu)

Tegnap írtam röviden arról („Szuperbaromság Budapesten” címmel), hogy a sevillai szurkolók többsége lemondta a kupadöntő-kalandot, és a bajorok vezető edzője is húzta a száját a 24-i – a Népstadionban megrendezésre kerülő – meccs miatt. És ma megszólalt a legnagyobb és leggazdagabb németországi tartomány első embere, aki egyrészt ellenzi a magyar turnét, másrészt kéri honfitársait, hogy ne kiránduljanak Magyarországra. A tartományi miniszterelnök aggodalommal állapítja meg, hogy a mérkőzésre 2-3 ezer ember repülhet Budapestre a bajor fővárosból. Söder véleménye szerint, Magyarországot okkal-joggal sorolták járványügyi szempontból a magas rizikójú országok közé, ezért kedden azt fogja előterjeszteni a bajor kormány ülésén, hogy a sport- és kulturális eseményekre külföldre utazókra ne vonatkozzanak a jelenleg érvényes könnyítések. Most ugyanis az a szabály Bajorországban, hogy aki 48 óránál rövidebb időre utazik kockázatos országba üzleti útra vagy ilyen eseményre, annak utána nem kell két hetes otthoni karaténba vonulnia, ellentétben a szokványos turistákkal. Söder ezt a kedvezményt vonná meg holnap. Ha elfogadják Söder indítványát, akkor a budapesti meccsről hazatérőknek karanténba kell vonulniuk vagy annak lerövidítésére friss negatív teszteket kell bemutatniuk. 

Söder nem kispályás politikus, a 13 milliós Bajorország miniszterelnöke, és még az is lehet, hogy jövő ilyenkor Németország kancellárját tisztelhetjük személyében. Nem szocialista, nem zöld, nem liberális, hanem a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. Ennek ellenére, nem nagyon barátkozik a magyar miniszterelnökkel, legalábbis ezt igazolja a tavaly tavasszal a Neue Passauer Presse-nek adott nyilatkozata, mi szerint „az az út, amelyen Orbán jár, nem a mi utunk”.

Söder nem változtatott álláspontján: honfitársainak most sem javasolja a magyar utat!