Fűszerezz - ízt adnak és egészséget
Sűrűn hallani, hogy az erősen fűszerezett ételek károsak az egészségre, megterhelik szervezetünket. Ez tény, ámde az is, hogy kis mennyiségben nem csupán az ízük, hanem áldásos hatásaik miatt is ajánlottak egyes fűszerek.
A kapor, azaz az uborkafű aromás íze rántásban érvényesül a legjobban, de a nagy népszerűségnek örvendő kovászos uborka sem lenne az igazi nélküle. A belőle készült tea képes enyhíteni a nők alhasi fájdalmait, szülés után pedig elősegíteni a tejtermelést. Gyomorrontás ellen és a hasmenés megállítása érdekében magját érdemes elrágni, amelynek további előnye, hogy leheletfrissítő hatása is van.
Köményt levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek elkészítéséhez egyaránt használhatunk. Fogyasztása menstruációs görcsök enyhítésére kifejezetten ajánlott.
A paprika bizonyos levesek, párolt és hideg ételek elengedhetetlen alkotórésze. Fogyasztása serkenti az emésztést, ezáltal gyorsítja az anyagcserét. Emellett baktériumölő hatása is ismert, így segítséget nyújt a fertőző hasmenés kezelésében is.
Amellett, hogy a fokhagyma íze nélkülözhetetlen a főzelékekből, vadasokból, kolbászokból, salátaöntetekből, kocsonyákból és nem utolsósorban a lángosról, vegyületei számos egészségügyi panaszt képesek enyhíteni. Csökkentik a vérnyomást, megakadályozzák a vérrögök kialakulását, valamint enyhítik a bél- és gyomorbántalmakat.