Kacsamell levendulával, mézzel

HírKlikk 2016. május 14. 08:17 2016. máj. 14. 08:17

Ínyenc fogás.

Hozzávalók: 4 személyre

Kacsamell levendulával, mézzel
- 5 dkg vaj
- 1 dl mézes levendulaszirup
- étolaj
- só
- 80 dkg kacsamell

Köret
- vaj a sütéshez
- 2 tojás
- 3 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 60 dkg burgonya

Elkészítés:

Kacsamell levendulával, mézzel

A kacsamell bőrös részét bevagdossuk, megsózzuk. Kevés olajat hevítünk, beletesszük a húst. Előbb a bőrös felén kezdjük pirítani, nagy lángon, majd amikor már szép piros, megfordítjuk, hozzáöntjük a levendulaszirupot, és mérsékelt tűzön a másik felét is megsütjük. (Maradhat "félangolos" is, ekkor rózsaszínű a közepe.) Amikor a hús elkészült, kevés vajat mellédobunk a serpenyőbe, így készül a szósz, amit tálaláskor a felszeletelt kacsamellre locsolunk.

Köret

A burgonyát megfőzzük, felkarikázzuk. Összekeverjük a vajjal, a tojással meg a tejszínnel, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük, és a 160-170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt kigőzöljük. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk megdermedni, ezután tálalhatjuk.