Kapros töltött karalábé

Valentin 2020. június 29. 15:00 2020. jún. 29. 15:00

A tavaszi zöldségek sorában előkelő helyet foglal el a karalábé. A nyersen is rendkívül finom zöldséget sokszor levesnek vagy főzeléknek készítjük el, pedig a legjobban akkor járunk, ha megtöltjük. Ebédre vagy vacsorára is kitűnő egytálétel.

HOZZÁVALÓK

  • 8 közepes karalábé
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csomag kapor
  • 1 zsemle
  • bors
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 4 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín
  • kevés csontlé

 

ELKÉSZÍTÉS

Meghámozzuk a karalábét, a leveleit metéltre, a tetejét, alját pedig egyenesre vágjuk, s karalábéfúróval üregesre fúrjuk.

A töltelékhez a beáztatott zsemlét kicsavarjuk, eldolgozzuk a darált hússal, a tojással, sóval, borssal, a kevés vajon üvegesre párolt vöröshagymával és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ezt a masszát betöltjük a karalábékba, majd tűzálló tálba tesszük. Mellérakjuk a metéltre vágott leveleket, a többi karalábédarabot, az apróra vágott kaprot, és kevés csontlé aláöntésével készre pároljuk.

Ha a karalábé megpuhult, kiemeljük őket, és a levet vajas-petrezselymes világos rántással, vagy keményítő hozzáadásával besűrítjük. Ízlés szerint tejszínt, sót, cukrot adunk még hozzá. Visszarakjuk bele a töltött karalábékat, és tálaljuk.