Kapros töltött karalábé
A tavaszi zöldségek sorában előkelő helyet foglal el a karalábé. A nyersen is rendkívül finom zöldséget sokszor levesnek vagy főzeléknek készítjük el, pedig a legjobban akkor járunk, ha megtöltjük. Ebédre vagy vacsorára is kitűnő egytálétel.
HOZZÁVALÓK
- 8 közepes karalábé
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 csokor petrezselyem
- só
- 1 csomag kapor
- 1 zsemle
- bors
- 6 dkg vaj
- 5 dkg vöröshagyma
- 4 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 dl tejszín
- kevés csontlé
ELKÉSZÍTÉS
Meghámozzuk a karalábét, a leveleit metéltre, a tetejét, alját pedig egyenesre vágjuk, s karalábéfúróval üregesre fúrjuk.
A töltelékhez a beáztatott zsemlét kicsavarjuk, eldolgozzuk a darált hússal, a tojással, sóval, borssal, a kevés vajon üvegesre párolt vöröshagymával és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ezt a masszát betöltjük a karalábékba, majd tűzálló tálba tesszük. Mellérakjuk a metéltre vágott leveleket, a többi karalábédarabot, az apróra vágott kaprot, és kevés csontlé aláöntésével készre pároljuk.
Ha a karalábé megpuhult, kiemeljük őket, és a levet vajas-petrezselymes világos rántással, vagy keményítő hozzáadásával besűrítjük. Ízlés szerint tejszínt, sót, cukrot adunk még hozzá. Visszarakjuk bele a töltött karalábékat, és tálaljuk.