Kapros-túrós lepény

HírKlikk 2017. január 23. 08:00 2017. jan. 23. 08:00

Praktikus és finom egytálétel.

Hozzávalók: 4 személyre

Kapros-túrós lepény
- csipet só
- 2 db tojássárgája
- 4 evőkanál porcukor
- 7 dkg vaj
- 60 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 4 dl tej

Töltelék
- 1 csokor kapor
- 6 evőkanál kristálycukor
- 2 dl tejföl
- 4 evőkanál búzadara
- 2 db tojás
- 50 dkg tehéntúró

Elkészítés:

Kapros-túrós lepény
A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, beleszórjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen kb. 15 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, a tejes élesztőt beleöntjük. Ide kerül az olvasztott vaj, a porcukor, a tojássárgája meg a csipetnyi só is. Dagasztani kezdjük úgy, hogy közben apránként a többi tejet is belegyúrjuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán ellapítjuk. Egy kivajazott, kilisztezett tepsire a tésztát ráfektetjük. A túrós masszát elsimítjuk a tetején, végül előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 percig sütjük.

Töltelék
Közben a túrót áttörjük, a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel és a cukorral összekeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is.