Lélekmelegítő: fokhagymás zellerkrémleves szerecsendióval
A hűvös estéken nincs is jobb lélekmelegítő, mint egy tál illatos, gőzölgő leves.
Egy ilyen nagy tányér gazdag leves után már nem is igazán kell más.
Hozzávalók:
1 kis zellergumó,
2-3 kisebb burgonya,
1 kicsi sárgarépa,
1 fehérrépa,
15 gerezd fokhagyma,
zeller zöld vagy petrezselyem,
1,5 dl tejföl vagy tejszín, pirított zsemle vagy kenyérkocka
só bors őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Megpucoljuk a zellert, a krumplit, a sárgarépát és a fehérrépát is, kisebb darabokra vagdossuk, hozzádobáljuk az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymagerezdeket, és sós-borsos vízben feltesszük főzni.
Ha megpuhultak, botmixerrel leturmixoljuk az egészet, ha túl sűrű lett, akkor felöntjük egy kevés vízzel. Ízlés szerint adunk hozzá szerecsendiót, belekeverjük a tejfölt vagy tejszínt, összeforraljuk és a tetejét zeller zölddel vagy petrezselyemmel megszórva, pirított zsemlekockával tálaljuk.