Mákos lütyü

HírKlikk 2016. június 21. 08:42 2016. jún. 21. 08:42

Erdélyi étel.

Hozzávalók: 4 személyre

Vaníliasodó
- 5 dl tej
- 1/2 vaníliarúd
- 3 tojássárgája
- 4 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál finomliszt

Mákos lütyü
- 50 dkg kalács
- 2-3 evőkanál kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 vaníliarúd
- 5 dl tej
- 10 dkg darált mák
- 8 adag vaníliafagylalt

Elkészítés:

Vaníliasodó

A tejet a vaníliával felforraljuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük, cukorral édesítjük. A vaníliasodóhoz 4 dl tejet a kettéhasított és kikapargatott vaníliával felforralunk. A tojássárgájákat a cukorral, a liszttel és a maradék hideg tejjel csomómentesre kikeverjük, majd habverővel a forrásban lévő vaníliás tejhez adjuk. Kevergetve forráspontig hevítjük, s amikor a krém sűrűsödni kezd, már félre is húzzuk a tűzről.

Mákos lütyü

A kalácsot kisebb darabokra tördeljük, és a felét lerakjuk egy tálba vagy egy mélyebb tepsibe. Meglocsoljuk vaníliás tejjel, megszórjuk mákkal, és meglocsoljuk vaníliasodóval. Most a kalács másik fele következik, azután ismét vaníliás tej, mák és a maradék sodó. A tetejét meghintjük cukros darált mákkal. A lütyüt hagyjuk egy kicsit állni, azután tányérokra kigombócozzuk, és vaníliafagyival tálaljuk.