Sajtos rakott tészta

2018. szeptember 13. 16:36

Annak idején is favorizáltuk a sajtos-tejfölös tésztát, ami a menzák sikerdarabja volt. Ez az átalakított verzió viszont még annál is finomabb. Dúsíthatjuk sonka csíkokkal, borsóval, kukoricával, különböző zöldség keverékekkel, előre sütött szárnyas hús darabokkal. Mini fasírt golyókkal tálalva, akár egy vasárnapi asztalon is megállja a helyét.

 Készíthetjük makaróniból, pennéből vagy, ahogy most is a csavart csőtésztából.

Hozzávalók:

50 dkg száraztészta 

4-5 tojás 

1 nagy pohár tejföl

1,5-2 dl főzőtejszín vagy tej

15-20 dkg reszelt félkemény sajt 

Olaj, só, bors, fűszerkeverék (vagy ételízesítő) 

 A tésztát lobogó forró vízben megfőzöm, és leszűröm. Egy sütőtálat kikenek egy kis olajjal. A tojásokat egy keverőtálba ütöm, és egy kis sóval kikeverem habosra. Hozzákeverem a tejfölt, az olajat és a tejszínt. Ízesítem borssal és fűszerkeverékkel.

A tészta felét elterítem a tálban, megszórom a sajt felével, és leöntöm a mártás egy kisebb részével. Erre halmozom a tészta maradék részét, a reszelt sajtot és felöntöm a maradék öntettel.

A sütőt beállítom 175-180 c˚-ra, és szép pirosra sütöm benne. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült.

Ha hagyjuk egy kicsit hűlni, könnyebb szelni és tálalni.