Sárgabarack-sütemény kakukkfűvel

HírKlikk 2016. március 15. 08:30 2016. márc. 15. 08:30

Hagyományos desszert megbolondítva.

Hozzávalók: 4 személyre
- 20 dkg creme fraiche
- 6 dkg őrölt mandula
- 2 szál kakukkfű
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál méz
- 1 kg sárgabarack
- 2 tojás
- 12 dkg hideg vaj
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 20 dkg liszt

A lisztet, a cukrot, a sót, a citromhéjat, 10 dkg vajat és az egyik tojást összegyúrjuk egy evőkanál vízzel. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük. A barackokat forró vízbe tesszük, majd meghámozzuk, elfelezzük, és kimagozzuk őket. Egy serpenyőben megmelegítjük a mézet a maradék vajjal. A kakukkfüvet leöblítjük, megszárítjuk, a leveleket letépkedjük a száráról. A barackokat a kakukkfűlevelekkel együtt a felmelegített mézben körülbelül 8 percig karamellizáljuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kinyújtjuk, és egy kivajazott 26 cm-es sütőformába tesszük úgy, hogy egy kis peremet hagyunk a szélén. Az alját villával megszurkáljuk, és 15 percig elősütjük. Az utolsó tojást a tejszínnel felverjük, belekeverjük a mandulát. Rárakjuk a tésztára, és további 20 percig sütjük. Ha kész, kiszedjük a formából és hűlni hagyjuk. A creme fraîche-t simára keverjük, majd rákenjük a süteményre, végül rátesszük a karamellizált sárgabarackokat is.