„A Fidesz miniszterelnöke hiába próbál időhúzásra játszani, ennek most vége"

Ujhelyi István 2021. június 9. 14:14 2021. jún. 9. 14:14

Elég volt az uniós állam- és kormányfők mismásolásából és az Európai Bizottság óvatoskodásából is, ideje prés alá helyezni az uniós értékeket semmibe vevő és a jogállamiságot felszámoló kormányokat! Ezért is támogatom azt az Európai Parlament által most tárgyalt állásfoglalást, amely a jogállamisági mechanizmus azonnali alkalmazását követeli. Támogatom, hogy amennyiben az Európai Bizottság nem teszi a kötelességét, úgy a Parlament jogi eljárást indítson a testület ellen.

Világos és egyértelmű az európai választók akarata: meg akarják óvni az európai közpénzeket azoktól, akik nem a közös értékeink és érdekeink mentén használják fel azokat. Világosan és egyértelműen kimondtuk azt is, hogy a források esetleges felfüggesztése vagy megvonása esetén a végső kedvezményezetteket – vállalkozásokat, civileket – nem érheti kár. Világos és egyértelmű, hogy az EU-ellenes, illiberális ámokfutók semmit nem változnak, továbbra is sajátjukként tekintenek a közvagyonra és lábtörlőként az uniós szerződésekre.

Orbán Viktor azzal hülyítette saját nyilvánosságát, hogy megakadályozta a jogállamisági mechanizmus életre hívását és leállította a kormánya elleni 7-es cikkelyes eljárást. Egyik sem igaz. Sőt, az igazi elszámoltatás csak most kezdődik. A Fidesz miniszterelnöke hiába próbál trükkök százaival az időhúzásra játszani, ennek most vége. Ahogyan az ő – így is túlzottan hosszúra nyúlt – hatalmi, kegyelmi időszakának is hamarosan.