A hét grafikonja: Magyarország rosszabbul teljesít

NVZS 2023. november 2. 07:50 2023. nov. 2. 07:50

Nem éppen egyezik a kormány által előszeretettel hangoztatott szlogennel az Eurostat által most közzétett adat, amely arról számol be, hogyan alakult tavaly az Európai Unió tagországaiban az adók és a nettó társadalombiztosítási hozzájárulások összege a bruttó hazai termék (GDP) százalékában. Magyarország azon kevés tagországok közé tartozik, ahol tavaly a ráta nőtt. Mégpedig a második leggyorsabb ütemben, 1, 2 százalékponttal.

„A háború és a szankciós energiaválság okozta nehéz gazdasági körülmények ellenére, a kormány folytatja az adócsökkentést és adóegyszerűsítést” – így fogalmazott a Pénzügyminisztérium, amikor közleményben adta hírül, hogy benyújtotta az Országgyűlésnek a 2024.évi adótörvényeket, amelyek – megfogalmazásuk szerint – „nemcsak megőrzik a családokat és a vállalkozásokat támogató alacsony adókat és adókedvezményeket, hanem tovább bővítik azokat”. No meg azt is hangoztatta a PM közleménye, hogy „a kormány tartja magát ahhoz a 2010-ben lefektetett alapelvhez, miszerint az adókat nem emelni kell, hanem beszedni”. 

És akkor itt álljunk meg egy szóra! 

A véletlenek egybeesése, hogy aznap, amikor kiadták a PM közleményét, az Európai Unió statisztikai hivatala egy olyan adatsort jelentetett meg, amely arról számol be, hogyan alakult 2022-ben a tagállamokban az adók és a nettó társadalombiztosítási hozzájárulások összege a bruttó hazai termék (GDP) százalékában. És akkor íme az az adat, ami nem is kicsit ellentmond a hatalom által folyamatosan sulykolt lózunggal, miszerint ez a kormány az adócsökkentés kormánya. 2022-ben ugyanis Magyarországon nemhogy mérséklődött volna a GDP-hez viszonyított adóráta, hanem még nőtt is: konkrétan a 2021-es 33,9 százalékról 35,1 százalékra. (Ezzel egy többéves trend szakadt meg, 2020-ról 2021-re például még 2,9 százalékponttal csökkent a ráta.) A tavalyi 1,2 százalékpontos növekedéssel pedig Ciprus után sikerült a második legnagyobb emelkedést produkálnunk: ott 1,7 százalékponttal 36,5 százalékra emelkedett a ráta.

A GDP-hez viszonyított adóarány változása az EU-ban
(2022 2021-hez képest, %)

Forrás: Eurostat

Mint a grafikonból is kiolvasható, 15 uniós országban csökkenést regisztráltak, néhány országban nagyon komolyat. Dániában például a 2021-es 48,3 százalékról 42,5 százalékra, Lengyelországban pedig 37,6 százalékról 35,3 százalékra.

Egy dolog vigasztalhat minket, a tavaly ismét növekedésnek indult ráta még mindig a kilencedik legalacsonyabbat jelenti az Európai Unióban, ahol teljes GDP-arányos adóráta 2022-ben 41,2 százalék volt. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom