Novák Katalinnak tíz éve még az volt minden vágya, hogy csukott ajtó mellett pisilhessen

Föld S. Péter 2020. december 16. 12:25 2020. dec. 16. 12:25

Nagyot változott a világ az elmúlt tíz évben. Különösen Novák Katalin világa lett más, mint amilyen 2010-ben volt. A családbarát kormány családügyi minisztere a napokban egy sokakat felháborító propaganda videóban arról beszélt, hogy a nőknek nem kell mindenben versenyezniük a férfiakkal. „Ne higgyék el, hogy legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkezniük, mint a férfiaknak.” A mára miniszterré avanzsált egykori családanya tíz évvel ezelőtt, a Terézanyu Hangja pályázatán különdíjat nyert dolgozatában még ennek az ellenkezőjéről értekezett. Arról, hogy elege van már abból, hogy csak anyaként tud kiteljesedni.

„Mintegy húszféle ételt főzök felváltva, a séták közben máshol jár az eszem, sokszor nincs türelmem minden bogárnál, virágnál megállni, lehajolni. Esténként könyvből mesélek, sokszor csak ülök a gyerekek mellett, és nincs türelmem a valódi játékhoz. Unom a bárgyú mesekönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni. Szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy általam ismert idegen nyelvnek, az élettapasztalatomnak.”

Ezt írta 2010-ben Novák Katalin, két diplomás, négy nyelven beszélő édesanya, aki most, miniszterként, épp ennek az ellenkezőjére buzdítja nőtársait. Hogy ne vágyakozzanak arra, amire ő is vágyott valamikor, és amit aztán egy állásajánlat révén el is ért, hanem érjék be kevesebbel. Ne versenyezzenek a férfiakkal, ne akarjanak egyenlők lenni. Keressenek kevesebbet, legyenek kevesebbek.

Erről szól Novák Katalin 2020-as propaganda videója, miközben tíz évvel ezelőtt épp azzal nyert különdíjat a Terézanyu pályázatán, hogy leírta, mennyire utálja ezt az életformát. Szereti a gyerekeit, de nagyon unja a velük való törődést, és szeretne nemcsak anyaként, de felnőtt, másokkal egyenrangú emberként élni.

Mostani videójában nemcsak a nőknek abban kíván segíteni, hogy képesek legyenek elfogadni a helyzetüket. Ne lázadjanak, ne elégedetlenkedjenek, törődjenek bele abba, ami van. Sőt, még örüljenek is neki, mert ez a világ rendje, nincs ezzel baj, minden úgy jó, ahogy van.

Nem új gondolat ez a Fideszben és holdudvarában, Novák miniszter előtt már mások is megfogalmaztak hasonló nézeteket. Kovács Ákossal például azért bontott szerződést a Magyar Telekom 2016 decemberében, mert a Fidesz-közeli énekes azt mondta, hogy a nőknek nem az a dolguk, hogy annyit keressenek, mint a férfiak.

Novák most azzal védekezik vállalhatatlan videójával kapcsolatban, hogy félreértelmezték, kiforgatták a szavait. Ő is azt gondolja, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár. Csakhogy, tesszük hozzá, a videóban nem erről beszélt, hanem arról, hogy a nőknek nem kell versenyezniük a férfiakkal, vagyis, meg sem kell próbálniuk ugyanolyan teljesítményt nyújtani.

Novák Katalin amúgy nemcsak a nőknek üzent, hanem mindenkinek, aki változtatni szeretne az életén. Legyél engedelmes, ne lázadj, maradj észrevétlen, szavazz a Fideszre!



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom