Orbán svájci szuper-luxusban ad elő

Nagy Mariann 2023. október 24. 07:15 2023. okt. 24. 07:15

Orbán Viktor alig egy hónap múlva, november 22-én a zürichi Grand Hotel Dolderben tart előadást, majd pódiumbeszélgetésen vesz részt. Meghívója egy svájci lapkiadó, aki Orbán iránti rokonszenve mellett Vlagyimir Putyin, valamint a levitézlett FIFA-elnök, Sepp Blatter melletti kiállásával is felhívta már magára a figyelmet.

Az érdeklődők 36 000 forintos belépődíj ellenében hallhatják az egzotikusnak tűnő vendéget a patinás szállodában, ahol a legolcsóbb szoba 360 000 forint, de van lakosztály több mint 2 millióért is. Naponta, plusz reggeli.

Roger Köppel, a Weltwoche kiadója, a hétvégi választásig a Svájci Néppárt (SVP) képviselője volt az ország parlamentjében – bár Orbán sajtófőnöke még képviselőnek nevezte. Pártja pedig – hosszú évek óta a legtöbb mandátumot szerezte e választáson (amelyen Köppel már nem indult) – tovább erősödött. A populista SVP EU- és bevándorlás-ellenes, tagadja a klímaváltozást és különösen a migránsok elleni, brutálisan hatásvadász propagandájának köszönheti sikerét. Köppel többször járt már Budapesten Orbánnál, a szélsőjobb összejövetelein, majd Moszkvában méltatta Putyin sikerét.

A Weltwoche internetes oldalán is hirdeti egyik kedvencük fellépését, ha nem is a legszerencsésebben: mellette közlik ugyanis a videót, amelyet az orosz állami tv adott közre Orbán és Putyin találkozójáról. Ahol is a magyar kormányfő – Putyin szavait attól elfordulva hallgatva – sajátos mozgásával, kapkodó gesztusaival vagy zavarát, netán idegrendszeri problémáit tárta a világ elé.

A hír, hogy a magyar kormányfő fellép a zürichi luxusszállóban, nem csekély visszhangot keltett a svájci médiában – annál is inkább, mivel a sajátos rendezvényt a Weltwoche röplapokon is népszerűsítette, hangsúlyozva a helyszínt. El is kelt minden hely. Az abszolút luxust jelképező, a 19. század végén épült kastélyszerű szállodába ugyanis a jól szituált svájci átlagpolgár ritkán lép be. Nem csak annak csillagászati árai miatt, hanem mert nem vonzza sem a magamutogató gazdagság, sem a hozzá tartozó közönség.

A 20 Minuten című népszerű lap felhívta a figyelmet, hogy a magyar vendég „Putyin szoros szövetségese”, s éppen a napokban találkozott ismét az orosz elnökkel, ezúttal Kínában. Az újság német tv-jelentés alapján idézi David Pressman budapesti amerikai nagykövet kijelentését, miszerint „aggasztó”, hogy Magyarország együttműködik a Kreml-lel, s beszámol a NATO-országok budapesti nagyköveteinek hasonló szellemű állásfoglalásáról. 

A 20 Minuten több mint 300 hozzászólást kapott az Orbán-vizit ügyében. Voltak, akik – a szólásszabadság jegyében – támogatták Köppel lépését, de a többség elítélte. „Orbán dicsőítőinek fogalmuk sincs arról, miről beszélnek. Menjenek már hosszabb időre, ne csak szabadságra Magyarországra, hogy lássák a helyzetet. Orbán ügyes, s a beszédével sok embert megtéveszt” – írta egyikük. Másik vélemény: „Az embereknek nálunk fogalmuk sincs arról, hogy a magyarországi média 95 százalékban a kormánypropagandát szolgálja! Orbán játssza az erős embert, mondván: háborúban vagyunk, én megmentelek benneteket.” S végül: „Köppel esetében az ember kezd arra gondolni, hogy pusztán provokálni akar. Orbánt ugyanis a SVP sok híve is leszólja – mégpedig joggal.”

Nyílt kérdés egyébként, mi lesz a délelőtt kezdődő rendezvényt majd állófogadást követően. A házigazda feltehetően megvendégeli díszvendégét, aki választhat a Dolder Grand két, nemzetközi hírű étterme között. A számla (alkalmasint a népes kíséret sem maradhat ki, amint azt Orbánék egynapos bécsi vizitjén az ötcsillagos Bristolban lefoglalt szobák hosszú során már láthattuk) igencsak tetemes lehet. Ám ha Orbánék ott maradnak egy éjszakára? Ijesztő szám jöhet ki, bárki fizeti. Ennél csak az a számla lesz nagyobb, amit valamelyik kormánygép Budapest-Zürich és vissza útján üzemanyagért és leszállási, parkolási engedélyért kifizet majd a honvédség.

Élen az EU-ellenes jobboldal 

A hétvégi országos választáson az SVP ismét az első helyen végzett, a szavazatok 28.6 százalékával. A második helyre a szociáldemokraták kerültek 18 százalékkal, a két polgári középpárt egyformán 14.5 százalék körül végzett, Vesztesnek a Zöldek bizonyultak, 4 százalékot veszítve 9.4 százalékra csúsztak vissza.

A szavazati arányok számítanak a parlamenti szavazásnál, de – rendhagyóan – csak közvetve befolyásolják a kormányalakítást. Az 1959-ben a nemzeti egyetértés jegyében bevezetett úgynevezett „varázsformula” alapján a három legtöbb szavazatot elnyert párt két-két, a negyedik helyen álló egy képviselőt küldhetett a 7 tagú kormányba. 2008-at követően ettől eltértek, miután éppen a SVP két minisztere kilépett pártjából, ezzel a kormányból. Így a szélsőjobbnak nem is volt minisztere, majd csak egy – később pedig a 4. helyen álló zöldek sem kaptak miniszteri posztot.   

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom