Széky János: Lengyelországban demokratikusabb viszonyok voltak, mint nálunk, mégis győzött az ellenzék

HírKlikk 2023. november 2. 12:15 2023. nov. 2. 12:15

A lengyel kormány most már nem fog rászorulni a magyar kormányra, a viszonosság nem lesz szükségszerű. A helyét elfoglalhatja Robert Fico, de ő is egy firnyákos ember, kiszámíthatatlan, bár tisztában van vele, mennyire rá van szorulva Európára, másfelől nincs olyan kiszolgáltatott helyzetben az Európai Bizottsággal szemben, mint Magyarország – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Széky János, az Élet és Irodalom rovatvezetője, aki a parameter.sk oldalon írta le gondolatait azzal a címmel, hogy „Mit tanulhat a lengyel ellenzék választási győzelméből a mai magyar ellenzék?” Az újságíró a cikkben röviden megfogalmazta a választ, hogy semmit, a műsorban pedig kifejtette, miért is gondolja így.

Lengyelországon belül volt egy autokratikus kísérlet, aminek ezúttal vége szakadt, de a viszonyok eleve demokratikusak voltak a magyarhoz képest – mondta az újságíró. Emlékeztetett, a gyermekenkénti 500 zlotys pótlék hatása eltartott egy ideig, de aztán kifulladt, viszont a magas inflációt, a reálbérek stagnálását a lengyelek gazdasági válságként élik meg. „Számomra érthetetlen, hogy a reálbéresést miért nem élik meg a magyarok gazdasági válságként. Az ottani inflációt, ami sokkal alacsonyabb, mint a magyar, tagadhatatlanul nagyon megszenvedik, de a lengyel ellenzék nagyon komolyan felrótta a kormánynak.”

Az autokratikus berendezkedés két dolgon akadt meg – utalt a hetes cikkely szerinti eljárásra Széky János. „Kaczynski elkövetett egy taktikai hibát a nála még radikálisabb koalíciós partnerek nyomására, nyíltan szembe szállt a bírói függetlenséggel, tisztogatást hajtottak végre a bírói karban, a joguralom elvét egyenesen magtagadták, ennek következtében nekik is gondjaik voltak, vannak, vagy lehetnek az uniós pénzekkel kapcsolatban. A másik, ami szintén nem Kaczynskitól ered, de áldását adta rá, az a hiba, amit Orbán soha nem követne el, a rettenetes abortuszszigorítás, ami ellen kisebb forradalom zajlott le. Gyakorlatilag elidegenítette magától a női szavazók nagy részét, ez egy szadista nőellenes szigorítás volt.”

Lengyelországban demokrácia van, és nem abban merül ki az ellenzék programja, hogy meg kell dönteni a rossz ember uralmát, pedig Kaczynski egy szociopata, ott is vannak korrupciós ügyek még családon belül is – tért át a lengyel és a magyar ellenzék körüli különbségekre. „Ha a Szejmben összefognak a pártok, egymás programjait kioltották volna és kevesebb szavazatot szereztek volna. Az ellenzék itt szövetségben volt, de nem volt összefogás, amiről nálunk már háromszor derült ki, hogy nem működik, és csak csúfos vereséghez vezet. Ennek nincsen haszna, egy grammal több szavazójuk nem lesz attól, hogy feladják önmagukat.”

Magyarországon az ellenzéki pártok önként és dalolva fogadták el a 2020 végi választási módosítást, hogy országosan 71 jelölt felett lehet önállóan listát állítani, így kénytelenek voltak összefogni, már nem volt megállás – mutatott rá Széky János.

Lengyelországban sem a Polgári Koalíció, amit Tusk vezet, sem a Harmadik Oldal nem egy párt, a Polgári Koalíció mellett benn van Tusk pártja a Polgári Platform, a Modern nevű párt, ami Bokros Lajos politikájához hasonlót képvisel, a harmadik párt a nagymúltú Néppárt, ami a kisgazdapárthoz hasonló történelmi képződmény és egy liberális újságíró mozgalma, ami hozzájárult az ellenzék sikeréhez és itt van az Új Baloldal, ami a régi párthoz képest új – sorolta. „Tusk pártja a gerinc, egy jobb-közép, konzervatív, liberális alakulat. A lengyel táradalom nagyrészt így gondolkozik, ahogy Tusk, így szereztek rengeteg szavazatot.”

A KlikkTV műsorát itt lehet megnézni.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom