Szép volt fiúk!

Bánó András 2021. június 15. 21:24 2021. jún. 15. 21:24

Magyarország-Portugália labdarúgó Eb mérkőzésen 0-3. Ezzel a statisztikai eredménnyel vonul be a meccs az Eb-k történetébe, és ha majd valaki 25 év múlva kíváncsi ennek az Eb-nek az eredményeire, az évkönyvekben ezt a 0-3-at fogja látni, és feltehetően legyint: persze, hát az Európa bajnok portugálok bizonyára leiskolázták a házigazda magyarokat.

Mi viszont, akik élőben megnézhettük a mérkőzést, szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Láttunk egy olyan magyar csapatot futballozni a pályán, amilyenhez nem vagyunk hozzászokva. Talán a legutóbbi Európa bajnokságon, vagy a mostanira történő kijutásnál voltunk tanúi hasonló teljesítménynek. 90 percig tart egy mérkőzés. Ebből a 90 percből 84 percig a magyar válogatott teljesen egyenrangú volt, és különösen a második félidőben egyáltalán nem látszott az a szakadéknyi különbség, ami mondjuk a nemzetek focirangsorában elválasztja egymástól a két válogatottat. 

Különösen a második félidőben, amikor a játékosok elhitték, hogy itt akár meglepetés is születhet, olyan elánnal vetették magukat a küzdelembe, olyan hallatlan fizikai erőt bemutatva fociztak, s vezették egymás után a támadásokat, hogy a portugálok csak bámultak. Sőt, egy pillanatra megfagyhatott ereikben a vér, amikor Schön egy csel után gólt lőtt, és a partjelző bizony késve emelte fel a zászlaját, lest mutatva. Nem volt gyenge pont a csapatban, s kissé meg is lepett, amikor Rossi kapitány az addigi teljesítményeket látva, talán a két legjobbat hívta le a pályáról, Schäfert és Sallait. 

Sokszor szidtuk a magyar válogatottat korábban, volt okunk rá bőven, de kedd este nemhogy szidtuk, én a magam részéről csodálattal bámultam őket, hogy egyenrangúak tudtak lenni Ronaldoékkal. Nota bene, Ronaldo jóformán semmit nem mutatott, míg be nem rúgta a tizenegyest, a vendégek harmadik góljánál pedig szerintem lesen volt.

Nem érdekes. Az a fontos, hogy ez a magyar csapat elhitte: nem lehet leírni. Nem véletlen, hogy a meccs végén a közönség úgy ünnepelte őket, mintha nyertek volna.

Kijárt nekik.