Végh József: nehéz megelőzni a fenyegetés beváltását

Lukácsi Katalin 2023. szeptember 21. 14:30 2023. szept. 21. 14:30

Sok esetben előfordul az, hogy a rendőrség úgy érzi, időszerű volna már beavatkozni, szakszerűen véghez tudnának vinni egy akciót, de a jogi keretek mégsem adottak a fellépéshez – fejtette ki a Hírklikknek Végh József kriminálpszichológus, hogy meg lehetett volna-e előzni az esztergomi történést. Szeptember 20-án este egy esztergomi férfi hosszú tárgyalások és rendőri intézkedés ellenére felrobbantotta magát, így egy rendőr is az életét vesztette, többen pedig súlyosan megsebesültek.

Ha a hírek igazak, a Terrorelhárítási Központ 2010-es alapítása óta ez volt az első eset, hogy a szervezet egyik fegyverese életét vesztette egy bevetésnél. Ugyanakkor nem lehet különbséget tenni tragédia és tragédia között, hívta fel a figyelmet megkeresésünkre Végh József kriminálpszichológus. „Felesküdtek valamire, nyilván nem arra, hogy meg fognak halni, de arra igen, hogy rendet tartanak Magyarországon. Az intézkedések azonban nem mindig sikerülnek úgy, ahogy tervezték” – tette hozzá a szakember.

Kérdésünkre elmondta, hogy a halálos áldozatokkal záruló bevetés a rendőrségnél attól függően eredményezhet belső protokollmódosításokat, hogy milyen megállapítással zárul a vizsgálat. „Elmarasztalnak-e valakit, vagy nem, szakmailag követtek-e el hibát vagy nem. Vagy pedig egyszerűen kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan volt az elkövető magatartása” – mondta el Végh József.

Külső szemlélőként, a híradásokat olvasva, nehezen érthető és fájó, hogy bár hosszú tárgyalás zajlott a későbbi elkövető és a rendőrség között, mégsem sikerült elkerülni a tragédiát. Erre a kérdésünkre a szakember kifejtette, hogy valójában minden helyzet bonyolult, azok is, amelyeket a rendőrség végül sikerrel megold. „Sosem egyértelmű, hogy mi lesz az elkövető várható viselkedése. Utólag viszont, visszatekintve, mikor már egy vészhelyzetet sikeresen megoldottak, hajlamosak vagyunk alábecsülni a helyzetben rejlő veszélyeket” – tette hozzá Végh József. Nem pusztán a szakszerűségtől függ tehát az, ha tragédiába torkollik egy-egy ilyen bevetés.

A legjobb megelőzni azt, hogy egy labilis, fenyegetőző személy valóban beváltsa ígéreteit, ez azonban korántsem ilyen egyszerű – emlékeztetett a szakember. „Jogszerűnek és biztonságosnak kell lennie egy rendőri intézkedésnek. Sok esetben előfordul az, hogy a rendőrség részéről már úgy érzik, időszerű volna a beavatkozás, szakszerűen véghez tudnák vinni az akciót, de a jogi keretek mégsem adottak a fellépéshez” – mondta el Végh József. Ahogy az is kevés, ha a szakemberek észlelik egy-egy személyben a súlyos bűnelkövetésére hajlamosító tényezőket. „Pszichológusoknak, pszichiátereknek van küldetésük arra, hogy igyekeznek megjósolni a várható fenyegető viselkedést, de ez a szakmai feltételezés még nem jogi alap. Legfeljebb a szakemberek véleményét figyelembe véve, a rendőrség fokozottan figyelhet az adott, veszélyeket rejtő személyekre” – fogalmazott Végh József.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom