Zorán, L.Simon és az állami támogatások...

HírKlikk 2017. március 27. 10:40 2017. márc. 27. 10:40

"...Korábban igenis voltak támogatói az énekesnek..." - ki mondta, hogy nem? De ugye nem mindegy, hogy ki a támogató és mit vár cserébe...

L.Simon úgy látja, az állami támogatás kérdése jóval összetettebb annál, mint ahogy Zorán láttatja. A fideszes képviselő Zorán korábbi koncertjeinek plakátjaival bizonygatta: korábban igenis voltak támogatói az énekesnek.

Háromévnyi szünet után, 2017. február 18-án Zorán újra a Papp László Budapest Sportarénában koncertezett. A 2014-es Aréna óta kétszer is "duplázott" a Müpában, mely előadásokra ugyanúgy hetek alatt fogytak el a jegyek, mint ahogy a 2016 márciusában, a Budapest Kongresszusi Központban megtartott előadásra is."

A 75. születésnapját ünneplő Zorán, 11500 fős- teltházas koncertet adott az Arénában. Ez nem ritkaság, hiszen Zorán csak teltházas koncerteken tud játszani, a budapesti és vidéki művelődési házakban egyaránt hónapokkal az előadások előtt fogynak el a jegyek. Ha a MÜPÁ-ban ad koncertet, máris dupla előadást kell hirdetnie.



Az Aréna nézőterét is sokadszorra töltötte meg Zorán. Ha L.Simon életében járt volna Zorán koncerten, nagyon jól tudná, hogy a művész, a negyedik-ötödik dal után, már köszöni is meg minden alkalommal a hűséges támogatói szponzorálást.

Azt is mindig kihangsúlyozza, mennyire fontos számára a minőségi zenélés, amit közvetíteni akar, az általa nagyra becsült közönség felé. És hogy egyre nehezebb, ezért külön hálás a hűséges szponzoroknak (láthatjuk, akik járunk a koncertekre, fogynak a táblák) - és hálás a hűséges közönségnek.

Az ATV egyik- reggeli műsorában, éppen arról beszélt, miként vált köddé még 1993-ban egy Music Television közvetítés: "...1993- ban volt egy 5 koncertes UNPLUGGED - koncertsorozat a Pesti Vigadó Kamara Termében, és ez olyan jól sikerült... turné lett belőle, az akkori Sportcsarnokban játszottunk... A Magyar Televízió kiajánlotta a Music Televisionnak, mint a világ legnagyobb Unplugged koncertjét, már majdnem a célegyenesben voltunk, mikor is kiderült, hogy a szponzorok logói miatt amik látszottak a TV- felvételen, nem mehetett le..."



Egy ekkora csapatnak, mint Zorán és csapata, hogyne kellenének szponzorok. Olyan világhírű zenészekkel játszik, mint Horváth Kornél, a világ legjobb ütőhangszerese, Lattmann Béla, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Orosz Zoltán harmonikaművész, Sipeki Zoltán gitáros, zeneszerző, zenei rendező, Gátos Iván zeneszerző, zongorista, billentyűs... és sorolhatnám.

Egy-egy koncertjén, minimum 10 zenészt sorakoztat fel maga körül.



A háttérben, mindig is jól láthatóak a szponzorok, akiknek támogatását a közönség tapssal köszön meg.

Valóban, a mai világban, tiszta szponzorokat, politikától függetleneket találni nagyon nehéz dolog. Aki valóban a művészetet, tudást, tehetséget, profizmust támogatja és nem vár érte elköteleződést.

Sztevanovity Zorán soha senkinek nem adta el magát, és csapatát.

"Azon az állásponton vagyok, hogy akkor szabad támogatást kérni az államtól, ha olyan kulturális eseményről van szó, ami nem tud rentábilis lenni: például egy szimfonikus zenekar fellépése vagy egy nagyszabású színházi előadás. Úgy vélem, az kérjen ilyenre plusztámogatást, akinek van is erkölcsi alapja. Nekem nincs..." nyilatkozta a Magyar Narancsnak. "Eszembe nem jutna állami támogatást kérni."

A szponzorok száma, náluk is az utóbbi években lecsökkent, ahogy a képen is jól látható :



Ha valakinek van erkölcsi alapja, az: Sztevanovity Zorán és csapata. Aki mögött egy ország áll: az Sztevanovity Zorán és csapata. Úgyhogy hiába a befolyás keresése.

...L. Simon azt is elmondta, hogy amikor lehetősége volt rá, egy sor Kossuth-díjas művészt támogatott anyagilag, és szerinte azzal semmi baj nincs, ha egy Demjén koncertet megtol az állam, ő még Zoránnak is adott volna pénzt...

A lehetőség mindenre adott, amint tudjuk, kereken 4 milliárd forintot költünk a vizes világbajnokság nyitó- és zárórendezvényére, ebből nagyjából 3,5 milliárd tisztán a megnyitóra megy el, ahol a Rolling Stones menedzsmentjével jelenleg is zajlanak a tárgyalások ...

Hogy kik kaptak támogatást az elmúlt években a Nemzeti Kulturális Alaptól?

"...Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 35 millió forinttal támogatta három ismert hazai előadó koncertjét. A rendezvényeknek nem az NKA kollégiumai ítélték meg a támogatást, hanem az NKA-t felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője, Balog Zoltán.

Balázs Fecó Hazafelé című koncertje 15 milliót, Fenyő Miklós Fenyőünnep című koncertje 10 millió forintos támogatást. Szikora Róbert, illetve a koncertszervező cég az R-GO 30 éves jubileumi koncertjének megrendezéséhez nyert el 10 millió forintot..."

De Felcsúton se játszott Zorán és csapata, mint az Omega, és emiatt nem is hagyták el zenésztársai.

Érdemes elmenni egy Zorán koncertre (és nem csak plakátokról tanulmányozni), ahol hallani és tapasztalni tökéletes összhangot, minőséget, csapatjátékot, emberszeretetet, tiszteletet és alázatot és tudjuk:

"...A pódium áll, a rivalda kész, zajlik az össznépi megtévesztés
Nézd, az ott a kincs, csiribi-csiribá, s híre sincs
Az elme villog, dől a szöveg ...

Tapsra vár, ha becsapott már, s él belőled, mint a király
S minden csaláshoz van elég ész, és a bilincsből mindig kifér a kéz
Kérdezed, s félrevezet, s jól esik, hogy elhiheted ...

Tudom, mindez játék, szabályos, csak másképp
A szemembe küldi a fényt, így lesz a fejben sötét ...
Ez nagy mutatvány, s újra bedőlsz...

Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek ..."