A 3 millió beteg országa

Föld S. Péter 2021. június 22. 07:28 2021. jún. 22. 07:28

Szijjártó Péter alaposan kioktatta a nyugat-európai országokat, amelyek – legalábbis szerinte – irigykednek amiatt, hogy nálunk telt házak előtt játszhatták a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit. Többet kellett volna oltani, akkor máshol is lehetett volna olyan jó a hangulat, mint nálunk, mondta a külügyminiszter. Ezzel szemben, Orbán Viktor némiképp aggódik, ami érthető: lelassult és gyakorlatilag megállt a szépen induló oltási folyamat, 3 millió magyar még mindig nem oltatta be magát.

„Az oltások tekintetében 1,5-2 hónap előnyünk van Európához képest. A magyarok idő előtt hátradőltek, pedig aki nincs beoltva, az meg fogja kapni a vírust, hiszen az nem tűnik el. Mindenkit kérek, ne dőljön be ennek a szép nyári hangulatnak: regisztráljon és oltakozzon” – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. „Aki be van oltva, a vírusvariánsok ellen is védett. A probléma az, hogy jönnek újabb mutációk, és azok megtalálják az oltatlanokat. A vírussal szemben csak az oltás véd meg. Aki nincs beoltva, az potenciális súlyos beteg.”

Hárommillió koldus országa helyett hárommillió potenciális súlyos beteg országa lettünk. (Nyugi, a hárommillió koldus is megvan még.) Kérdés, hogy akik be vannak oltva, azok más vonatkozásban mennyire egészségesek. És ha megbetegszenek, nem a koronavírustól, hanem más bajuk lesz, mert ilyen is előfordulhat, akkor hogyan fognak meggyógyulni. A magyar egészségügy ugyanis – hiába mondják Orbánék európai színvonalúnak – finoman fogalmazva, nem áll a helyzet magaslatán. Forrás- és emberhiánnyal küzd, és bár a dolgozók többsége hősiesen helytáll, ez kevés a betegek gyógyulásához.

Lehet mutogatni más országokra, mert az oltások „felvételében” sokáig valóban az élvonalban voltunk. Mára már ez sem igaz, az oltási hajlandóság annyira lelassult, hogy gyakorlatilag a középmezőnyben tanyázunk – a halálozási arányszám tekintetében pedig – s erről Orbán nem szokott beszélni – a világ élvonalához tartozunk. Mintegy 30 ezer magyar halt meg a járvány kezdete óta a Covid következtében, s ez a szám, lakosságarányosan a legmagasabbak közé tartozik a világon. Nem hárommillió potenciálisan súlyos beteg ember van tehát Magyarországon, hanem azok sincsenek biztonságban, akik ma még egészségesek, vagy nem tudják magukról, hogy betegek.

Őket is meg kellene majd gyógyítani, de a kormány inkább sportra költ és a hadikiadásokat növeli. Magyarországnak elrettentő erejű hadseregre van szüksége, mondta a miniszterelnök. Olyan haderőre, amely mindenkit elriaszt arról, hogy megtámadjon bennünket. Lassan írjuk, hogy Orbán is megértse: jelen állás szerint senki sem kívánja megtámadni Magyarországot. Ez akkor is így van, ha a magyar kormány mindent elkövet, hogy magára haragítson másokat. Legutóbb Szijjártó Péter külügyminiszter villantotta meg páratlan diplomáciai érzékét, s oktatta ki német kollégáját. Gyakorlatilag lenácizta a németeket, amiért Münchenben, a magyar labdarúgó válogatott szerdai fellépése idején a homofób magyar „pedofiltörvényre” válaszul, fényfestés révén, szivárványszínbe öltöztetik a városházát. Ne keverjük bele a sportba a politikát, mondta Szijjártó, a németek már megtanulhatták a történelemből, hogy ez hova vezet.

Lehet hát aggódni, van miért. Nemcsak a 3 millió potenciális súlyos betegért, de azokért is, akik be vannak oltva, ám a kormány részéről folyamatosan érik őket az inzultusok. Például azáltal, hogy valótlanságokkal traktálják őket. A kormányzati hazugságokkal szemben is kellene valamilyen hatásos vakcina. Addig senkinek sem ajánlható, hogy – Orbán szavaival élve – bedőljön ennek a szép nyári hangulatnak.