Ellenáll a történelem a hamisításoknak

Sebes György 2021. február 4. 11:45 2021. feb. 4. 11:45

Egyre gyakrabban gyűlik meg a bajuk a jelenlegi hatalom képviselőinek a magyar történelemmel. Úgy is mondhatnánk, hogy az ismeretek hiánya, vagy a tények szándékos meghamisítása miatt, kénytelenek elszenvedni kioktatásokat. Ez az eredménye annak, amikor a történelmi eseményeket az aktuálpolitikához használják példatárnak, vagy éppen azokkal párhuzamot vonva igyekeznek értelmezni folyamatokat.

Az egyik legutóbbi – nagy port felvert – ostobaság az volt, amikor Hoppál Péter miniszteri biztos a II. világháború előtti orosz-német egyezséghez, a Molotov-Ribbentrop paktumhoz hasonlította a hazai ellenzék összefogásáról született minapi megállapodást. Előtte Deutsch Tamásnak kellett magyarázkodnia – és kapott európai parlamenti elmarasztalást –, amiért a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, Manfred Webernek egyik megjegyzését. Még korábban, nem csekély vihart kavart Demeter Szilárd írása, amelyben Soros Györgyöt nevezte „liberális Führernek”, aki – már legalábbis a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint – a keresztényeket gázkamrába zárná.

Ám a jelek szerint ezek a botcsinálta történészek semmiből sem tanulnak. Itt a legújabb – nemcsak a fideszes megmondóemberekre, hanem egész Magyarországra nézve – kínos eset, amelynek helyszíne London. Az ottani magyar nagykövet ugyanis „dühös” levelet írt egy brit parlamenti képviselőnek, aki bírálni merészelte a jelenlegi budapesti kormány politikáját. Zarah Sultana a nemzetközi holokauszt emléknapon elhangzott beszédében a jelenkori antiszemitizmus példái között Orbán Viktor Magyarországát is megemlítette. Ezen háborodott fel Kumin Ferenc és magyarázatot kért a szerinte felháborító összehasonlításra, mi több, konkrétumokat is követelt, hogyan értette szavait a képviselő. Nem tudjuk, meglepődött-e a válaszon, mindenesetre kínos, hogy megkapta.

Dél-Coventry pakisztáni gyökerű – egyébként munkáspárti – képviselője emlékeztette a nagykövetet arra, hogy az Orbán-kormány összeesküvés-elméleteket terjeszt a holokauszt-túlélő Soros Györgyről. Aztán felidézte, hogy a jelenlegi magyar vezetés politikusai gyakran magasztalják Horthy Miklóst. Vagyis azt az embert, aki – akárhogyan is, de – Hitler szövetségese volt és legalábbis részben felelős a magyarországi holokausztért. És ez még nem minden. A magyar nagykövet biztos nem dicsekedhet a brit képviselőnek azzal a megállapításával, miszerint „azok után, ahogyan a magyar kormány a bevándorlókat, a romákat, vagy a magyar LMBT közösség tagjait támadja, nem meglepő, hogy az ősöreg antiszemita képet is felmelegítik és mosdatják a holokauszt magyarországi történetét".

Kumin Ferenc persze csak teljesítette a budapesti elvárásokat, amikor magyarázatot kért Zarah Sultanától. Hiszen a magyar nagyköveteknek előírták, hogy egyetlen bírálatot se hagyjanak válasz nélkül. Az utasítás kiötlői azzal nyilván nem számoltak., hogy a magyar történelmet a világban sokfelé jobban ismerik, mint a mostani hatalom képviselői. De ha legalább gondolkodnának, elkerülhetnék az ilyesfajta kínos eseteket. Ám a jelek szerint, Orbán Viktor mellett a gondolkodás nem ajánlott, talán még tiltott is. Inkább vállalják tehát, hogy leszerepelnek – ha ugyan ez bármikor eszükbe jut –, mint hogy ne teljesítsék a vezér akaratát.

Az pedig nem számít nekik, ha a maguk képére próbálják formálni a múltat is. Nem törekednek arra sem, hogy megértsék, mi miért történt a közelebbi és a régebbi múltban. Szemük előtt egyetlen cél lebeg: rendszeresen hülyíteni a saját táborukat. Karsai László történész mindezt azzal magyarázta, hogy rájöttek, az emberek kezdenek ráébredni, mennyire rosszul mennek a dolgok ebben az országban. Híveik közül is egyre többnek van elege a politikusok hazugságaiból, például azokból, amelyeket a járvány ügyében mondtak.

Közben pedig azzal is szembesülniük kell, hogy a nemzetközi közvéleményt sem lehet állandóan félrevezetni és becsapni. Egy brit képviselő kioktatását is el kell tűrniük, és a sorozatnak – feltehetően – még nincs vége. Hiszen helybe mennek…