Ferenc pápa távolságot tart attól, amit Orbán és Áder képvisel

Föld S. Péter 2021. június 7. 13:20 2021. jún. 7. 13:20

Óriásplakátokon büszkélkedik azzal a kormány, hogy Ferenc pápa Budapestre jön. Nagy szó, ha a katolikus egyház első embere ellátogat egy országba, ám a plakát megrendelői azt nem közölték a nagyközönséggel, hogy a pápa mindössze három órát tölt Magyarországon, és sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János államfővel nem kíván találkozni. Lengyel újságok arról írnak, hogy nem időhiány miatt hagyja ki a pápa ezeket a találkozásokat, hanem azért, mert még látszólag sem akar azonosulni Orbán és Áder keresztényinek hazudott megnyilvánulásaival.

Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik Magyarországra, az Eucharisztikus Világkongresszus szentmiséjére, amely olyan esemény, amelyen a katolikus egyház vezetőjének kötelessége részt venni. IIyen alkalmakkor az egyházfő az illető ország vezetőivel is szokott találkozni, közös fotó készül, ahol mindenki mosolyog és megdicséri a másikat. Magyarország esetében a ceremóniának ez a része elmarad, és az is jelzésértékű, hogy miközben a pápa három órát szán magyarországi tartózkodására, sajtóhírek szerint a szomszédos Szlovákiában három napig marad.

Pedig, a magyar katolikus egyház minden követ megmozgatott, hogy jobb belátásra bírja a vallási vezetőt, és legalább egy közös fotó erejéig álljon oda Orbán és/vagy Áder mellé. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (nem mellesleg a KDNP nevű párt elnöke) Erdő Péter bíboros társaságában a Vatikánba is elutazott, de ők sem tudták elérni, hogy a pápa találkozzon a magyar állam vezetőivel.

Nincs ebben semmi meglepő, még kevésbé mulatságos. Inkább szomorú, hogy idáig jutottunk. Merthogy a pápa – mint írtuk – nem időhiány miatt negligálja Orbánt és Ádert, hanem azért, mert nagyon nem ért egyet azzal, hogy Orbán és a magyar katolikus egyház gyakorlatilag mindenben szembemegy a jézusi tanításokkal, és hogy a magyar katolikusoknak nem Jézus, hanem Orbán az istenük. Ferenc pápa különösen a menekültválság idején tanúsított magyar kormányzati magatartást nehezményezte, miközben méltatta azokat az országokat, amelyek emberségesen álltak a problémához, és segítséget nyújtottak az üldözötteknek, az elesetteknek.

És bizonyára Bayer Zsolt undormányai is eljutottak Ferenc pápához – ha másként nem, a vatikáni adminisztráció bizonyára gondoskodott erről. Bayer, a Fidesz első számú megmondó embere, az ötös számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosa, Orbán Viktor személyes jó barátja, 2017 júliusában a miskolci televízió Helyzetkép című műsorában arról beszélt, hogy a pápa „hiába ismételgeti kretén brüsszeli politikusok kretén mondatait kretén módon”, ettől ő még „migráns marad, mert Argentínában szinte mindenki az”. Amit Ferenc pápa mond, az Bayer szerint „egy hülye, ostoba politikai vélemény, és ekképpen is kell hozzá viszonyulni.” Hogy a Fidesz által lebutított, faék-felfogásúak számára is egyértelmű legyen, hogy mire gondol, Bayer a pápát „argentin libsi”-nek, valamint „derék liberális, gender-ben hívő marhá”-nak nevezte..

A magyar katolikus egyház vezetőit nem háborította fel, amit Bayer egyházuk első számú vezetőjéről mondott, vagy ha igen, azt ügyesen titkolták, hivatalosan ugyanis egyikük sem tiltakozott,. És arról sem tudni, hogy Orbán, vagy Semjén felhívta volna Bayert, hogy elküldje őt melegebb éghajlatra.

Mindezek ismeretében, teljesen érthető, hogy Ferenc pápa nem akar találkozni a magyar állam vezetőivel. Eddigi nyilvános megszólalásai és szereplései alapján az volna meglepő, ha lehetőséget adna nekik, hogy ha csak egyetlen fotó erejéig, tisztességes keresztény embereknek mutathassák magukat.