Kósa elvtárs már nem jó elvtárs

Föld S. Péter 2021. február 17. 13:57 2021. feb. 17. 13:57

A kormánytól nem túl távol álló Blikk néhány napon belül kétszer is foglalkozott Kósa Lajos kínos ügyeivel. A csengeri örökösnőként elhíresült Sz. Gáborné által megvezetett Kósa nem először okoz kellemetlenséget a kormányzó pártnak, megszólalásai hol röhejesek, hol pedig annyira rémisztőek, hogy az egész Orbán-rendszerre vetítenek hosszú és ijesztő árnyékot. Tudjuk, hogy semmi nem történik véletlenül, vagyis, a Blikk által Kósáról csöpögtetett csemegékkel azt üzenik, hogy a volt debreceni polgármesternek kitelt az ideje, Orbán megelégelte alelnökének a párt számára sok kárt okozó ostobaságait és elküldte neki a selyemzsinórt.

A Blikk megszerzett egy 2016 elején született ajándékozási szerződést, amelyben a csengeri örökösnőként ismert csaló, Sz. Gáborné és Kósa Lajos megállapodtak abban, hogy az azóta börtönben ülő hölgy egy nagy francia bank, a Credit Industrial et Commercial Bank 24.09 százalékát Kósa Lajosnak ajándékozza. Ez a bank a legnagyobb európai pénzintézetek egyike, 35 országban van lerakata, mérleg szerinti vagyona 313 milliárd euró. A nemes lelkű csengeri örökösnő ezen felül még egy repülőcég öt százalékát is Kósa Lajosnak ajándékozta, amit a politikus köszönettel elfogadott.

Kósa intellektusát illetően már az is jelzésértékű, hogy a Fidesznek ez az alelnöki posztot betöltő potentátja úgy rontott rá a mesés ajánlatokra, mint kacsa a nokedlire. Nem volt gyanús neki, hogy a milliárdos örökséget hazudó hölgy mesés ajánlatában azt is állította, hogy ő 99 százalékban tulajdonosa a CIC banknak.

Néhány nappal korábban Kósa feleségének rendőrségi vallomását szellőztette meg a Blikk. Eszerint a Fidesz alelnöke három alkalommal is találkozott volna Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel, aki– legalábbis a csengeri örökösnő ezzel áltatta a Fidesz alelnökét – a mesés örökség pénzügyi gondnoka. Kósa annyira beleélte magát a milliárdokba, hogy még az sem volt gyanús a számára, miként hozhatja össze őt egy nagyon egyszerű asszony a német pénzügyminiszterrel. Kósa a feleségét kérte fel, hogy tolmácsoljon közte és az örökség ügygondnoka között, ám erre végül nem került sor, mert a találkozó mindhárom alkalommal meghiúsult.

A volt debreceni polgármester és a csengeri örökösnőként elhíresült Sz. Gáborné különös kapcsolatáról a Hírklikk is több alkalommal beszámolt. Kósa Lajos korábban leginkább csupán ostobának mutatkozott, de a csengeri örökösnő ügyében mohónak is, ezért személye kezdett egyre kínosabbá válni a Fidesz számára. Arról a pártról beszélünk, amely magát kereszténynek és konzervatívnak állítja be a hazai és a nemzetközi nyilvánosság előtt, s amelynek ezt az imázsát már korábban jelentős mértékben kikezdte a Borkai-ügy, a Szájer ügy – számos egyéb botrányról nem is szólva. Most meg még az is kiderült, hogy Kósa nem csak a tuszikról tud hülyeségeket mondani és nem csupán a fémkupakok áfájáról képes hülyén hadoválni. Orbánnak ismét szembesülnie kellett azzal, amit egyébként ő maga is nagyon jól tudott: hogy nem becsületes és tisztakezű Grál lovagokkal van körülvéve. Még ez sem lett volna főbenjáró bűn: a Fideszben ugyanis főszabály, hogy lehet lopni, lehet erkölcstelennek lenni, mert mindez csak akkor bűn, ha kiderül.

Kósa tehát megkapta a selyemzsinórt. Ha tényleg kegyvesztett lesz, azt – ahogyan a pártállami időkből már ismerjük – nem kötik majd a nagyközönség orrára. Érdemei elismerése mellett fog távozni valamilyen nem létező pozícióba, de az sem kizárt, hogy megrendült egészségi állapotára való hivatkozással teszik lapátra.