Na, most mit mondunk a lengyeleknek?

Bánó András 2021. február 25. 07:39 2021. feb. 25. 07:39

A magyar ellenzék oltásellenes. A magyar ellenzék a keleti vakcinák ellen kampányol. A magyar ellenzéknek az a jó, ha a járvány elhúzódik. Mindenkinek ismerősek ezek a mondatok. A Fidesz-KDNP politikusai vállvetve mantráznak, próbálják a magyar közvélemény előtt lejáratni az ellenzéket.

Közben olyan helyről kapták a pofont, ahonnan a legkevésbé számítottak rá. Az elmúlt napokban mást sem hallottunk a V4-ek alapításának 30.évfordulója kapcsán, hogy milyen kiváló az együttműködés a négy tagország között. Bárki bármit állít, nem kerül semmi az olajozott gépezet fogaskerekei közé. A gyanútlanok már-már elhitték, hogy van okuk az örömre, de szerda este jött a kijózanító hír: a lengyel egészségügyi miniszter elmondta, hogy a cseh-lengyel, illetve a cseh-szlovák határ átlépését szombattól kötelezően tíznapos karantén követi, ez alól csak a negatív (antigén vagy PCR) vírusteszt vagy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít.

Ez azt jelenti, hogy a „keleti vakcinák" – amelyek több típusát is engedélyezték Magyarországon (az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm) – alapján kiállított oltásigazolások nem lesznek érvényesek Lengyelországban.

Az Átlátszó cikke megemlíti, hogy a lengyelországi rendelet azért is érdekes, mert Európában elsőként mondja ki, hogy csak az EU által igazolt vakcinákat ismerik el hivatalosan. De mi történik akkor, ha ez a jogi értelmezés elterjed az Európai Unióban is? 

Akkor az történik, hogy a nagy dérrel-dúrral bejelentett vakcina igazolvány gyakorlatilag semmilyen utazásra nem jogosít az unióban, márpedig a magyarok elsősorban abban bíztak, hogy az igazolvány birtokában szabadon utazhatnak. Kérdés, hányan követik majd a lengyel példát (az azért érdekes, hogy Morawiecki nem tájékoztatta erről magyar kollégáját, Orbán Viktort).

Mire lesz jó akkor a magyar vakcinaigazolvány? Ha utazásra nem is, talán moziba lehet majd menni vele, ha a mozik valamikor egyszer tényleg kinyitnak majd.

Sovány vigasz ez azoknak, akik „eloltottságuk” birtokában (copyright Müller Cecília) nem a filmeket nézve akartak világot látni…