Tuti receptek mángold szezonra

HírKlikk 2017. május 22. 21:20 2017. máj. 22. 21:20

Egészséges és nagyon finom, ráadásul ahogy kifut a spenót idény, már be is robbant a mángold.

Manapság kevésbé elterjedt, pedig rendkívül hasznos, sokoldalú zöldségféle. Számtalan gyógyhatása mellett különleges íze miatt is jó, ha megismerkedünk vele.

Ha legközelebb piacon járunk vegyünk belőle néhány csokorral és már indulhat egy kis gasztrokaland a mángolddal.

A hagyományosabb ízek kedvelőinek ez biztosan tetszeni fog:


Fotó: Vidék íze
Tejszínes mángoldos cannelloni

Hozzávalók: 4 személyre
- étolaj
- szerecsendió
- őrölt bors
- só
- 4 dl tejszín
- 20 dkg trappista sajt
- 1 tojás
- 15 dkg fetasajt
- 1 vöröshagyma
- 60 dkg mángold
- 16 cannelloni tészta

Elkészítés:

A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, nagyobb darabokra vágott mángoldot. Sózzuk-borsozzuk, és készre pároljuk. Hagyjuk kihűlni. Belekeverjük az egész tojást meg a durvára morzsolt feta sajtot, és megtöltjük vele a tésztacsöveket. A tejszínt egy lábasba öntjük, felmelegítjük, és hozzáadunk 15 dkg reszelt sajtot. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és kevergetve besűrítjük. A megtöltött cannellonit kiolajozott tepsibe tesszük, ráöntjük a tejszínes-sajtos mártást, a tetejét pedig megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Először lefedve sütjük a 180 fokos sütőben, végül levesszük a fedőt, és kicsit megpirítjuk rajta a sajtot.

A különlegességek iránt rajongók pedig bátran próbálják ki ezt az ételt:


Fotó: Vidék íze
Zöld rizottó tintahallal

Hozzávalók: 4 személyre
- só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vöröshagyma
- 3-4 dkg cukkini
- 3-4 dkg zöldbab
- 3-4 dkg mángold
- 40 dkg rizottó rizs
- 60 dkg tintahal
- 1 dl olívaolaj
- 8 dl halalaplé

Elkészítés:

A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk fel a cukkinivel, és a mángolddal, zöldbabbal együtt sós vízben főzzük meg, majd pürésítsük turmixszal, és rakjuk félre. A tisztított tintahalakat sózzuk, összetört fokhagymával ízesítsük, és kevés olívaolajban néhány perc alatt pirítsuk meg, majd a serpenyőből kivéve rakjuk félre. Tegyük a sütőolajba a pürésített zöld mártást és a széles szemű rizottórizst, majd halalaplével folyamatosan felöntögetve (tengeri halak csontjaiból készül, és nagyon lényeges, hogy piros paprika nélkül) kb. 20 perc alatt főzzük készre. A rizs kb. 1,5-2-szeres mennyiségű folyadékot vesz fel. Vigyázzunk, ne főzzük teljesen puhára a rizst, mert egy picit roppannia kell a szemeknek a fogunk alatt. Tálaláskor a pirított tintahalat tegyük a rizottó tetejére.

Receptek: Vidék íze