Kettesfogathajtó-vb – Hölle és a magyar csapat megvédte címét

HírKlikk 2023. október 1. 19:15 2023. okt. 1. 19:15

Hölle Martin egyéniben, illetve a magyar csapat – Osztertág Kristóffal és ifj. Fekete Györggyel kiegészülve – megvédte címét a franciaországi Le Pin au Haras-ban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon.

Az immár nyolcszoros világbajnok Hölle és a válogatott sikerével sorozatban hatodszor mind a két aranyérem Magyarországé lett, ami egyedülálló a sportág történetében. Tíz és nyolc éve az egyéni küzdelmet a magyar szövetség jelenlegi elnöke, a 12-szeres világbajnok Lázár Vilmos nyerte, 2017-ben, 2019-ben, 2021-ben és most pedig Hölle bizonyult a legjobbnak. Ifj. Fekete és Osztertág sem első vb-címét ünnepelte, előbbi 2021-ben, utóbbi pedig 2019-ben lett aranyérmes a csapattal.

A 26 éves Hölle a díjhajtást fölényesen megnyerte, majd a szombati maratonhajtásban még növelte is az előnyét, éllovas pozícióját pedig a vasárnapi akadályhajtásban simán megőrizte. A második helyen a maratonhajtás után az akadályhajtást is megnyerő svájci Marcel Luder, a harmadikon pedig a holland Erik Evers végzett. Csapatban a magyarok mögött a svájciak és a németek zártak dobogós pozícióban.

Noha Höllének és a magyar csapatnak is tetemes előnye volt, mégsem lehetett biztosra venni a kettős sikert, mivel az akadályhajtás pályavezetése olyannyira nehéz volt, hogy végül egyetlen versenyző sem tudta három hibapontot érő verőhiba nélkül és a 2:48 perces limitidőn belül teljesíteni. Mivel ifj. Fekete 7,37 hibapontjával remekül hajtott, így a csapatarany szinte biztossá vált, de Höllének is volt bőven hibázási lehetősége az egyéni sikerhez, tekintve, hogy a mögötte második francia Francois Dutilloy és a harmadik ausztrál Tor van den Berge is sokat rontott. A magyar klasszis azt a taktikát választotta, hogy inkább lassabb tempóban hajtja Eppie és Juventus nevű lovait, de nem akar labdát leverni a bójákról. A terv tökéletesen sikerült, mivel verőhiba nélkül szlalomozott végig a pályán Hölle, aki némi időtúllépésért 7,88 hibapontot kapott, de így is magabiztosan végzett az élen.

Ifj. Fekete a 12. helyre jött fel, míg az egyéni dobogó reményében kockáztató, emiatt az akadályhajtást kissé elrontó Osztertág a 19. pozícióba esett vissza. Az egyéni indulók közül az előző két vb-n a győztes csapatban szereplő ifj. Dobrovitz József szintén sokat rontott, így csak 44. lett összetettben, míg az akadályhajtást harmadik helyen záró Kákonyi Norbert összetettben a 22. helyre tört előre, Penzer László pedig 32., Tóth Andrea 50. lett.

„A magyar fogathajtók ismét sporttörténelmet írtak, amihez gratulálok. Hölle sorozatban negyedik egyéni diadalával a szakág koronázatlan királya lett" – fogalmazott az MTI-nek Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség 12-szeres világbajnok elnöke, aki egyéniben öt, csapatban pedig hét diadalt számlál. „A hat világbajnokság óta tartó veretlenségi sorozatot 2013-ban és 2015-ben még mi kezdtük el az öcsémmel, Zoltánnal, azóta pedig a generációváltás sikerrel meg tudott valósulni".

A vb-n, amely vasárnap a szokásoknak megfelelően az akadályhajtással zárul, 24 ország 91 fogathajtója indult.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom