Juhtúrós sztrapacska
|
2017. április 23. 14:17
2017. ápr. 23. 14:17
Juhtúrós sztrapacska, eredeti szlovák recept szerint, mert csak kevesen készítik autentikusan. Plusz egy jótanács amivel könnyíthetünk az elkészítésen.
Hozzávalók (4 személyre)
1 kg krumpli
1 tojás
fél kávéskanál só
15 dkg füstölt szalonna
30 dkg finomliszt
15-20 dkg Brynza
1 tömlős natúr tejszínes sajtkrém (Medve)
1 pohár tejföl
Elkészités
A füstölt szalonnát vágjuk apróra, és pirítsuk ropogósra.
Közben a krumplit megpucoljuk, és turmixgéppel pépesítjük. Lehet a sajtreszelő megfelelő oldalával is próbálkozni, de egy kiló esetén ez a könnyebb megoldás. Ha a krumpli kész, felteszünk egy nagy lábas sós vizet főni. A pépesített nyers krumplihoz hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, és addig adagoljuk hozzá a lisztet, míg kelt tészta állagú masszát nem kapunk.
A nokedlihez hasonlóan lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük. A kész galuskát a füstölt szalonna zsírjával keverjük össze azonnal, különben összeragad. A krumplitól kapja jellegzetes szürke színét is, ez se kedvtelenítsen el senkit. A galuskát egy teflon serpenyőben kezdjük melegíteni. Morzsoljuk rá a bryndzát, nyomjuk rá a tömlős sajtkrémet, és adjuk hozzá a tejfölt. Folyamatos kevergetés közben forrósítsuk át az egészet, majd vegyük le a tűzről. A pirított szalonna maradékával és apróra vágott újhagymával tálaljuk.
Forrás: eletforma.hu
1 kg krumpli
1 tojás
fél kávéskanál só
15 dkg füstölt szalonna
30 dkg finomliszt
15-20 dkg Brynza
1 tömlős natúr tejszínes sajtkrém (Medve)
1 pohár tejföl
Elkészités
A füstölt szalonnát vágjuk apróra, és pirítsuk ropogósra.
Közben a krumplit megpucoljuk, és turmixgéppel pépesítjük. Lehet a sajtreszelő megfelelő oldalával is próbálkozni, de egy kiló esetén ez a könnyebb megoldás. Ha a krumpli kész, felteszünk egy nagy lábas sós vizet főni. A pépesített nyers krumplihoz hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, és addig adagoljuk hozzá a lisztet, míg kelt tészta állagú masszát nem kapunk.
A nokedlihez hasonlóan lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük. A kész galuskát a füstölt szalonna zsírjával keverjük össze azonnal, különben összeragad. A krumplitól kapja jellegzetes szürke színét is, ez se kedvtelenítsen el senkit. A galuskát egy teflon serpenyőben kezdjük melegíteni. Morzsoljuk rá a bryndzát, nyomjuk rá a tömlős sajtkrémet, és adjuk hozzá a tejfölt. Folyamatos kevergetés közben forrósítsuk át az egészet, majd vegyük le a tűzről. A pirított szalonna maradékával és apróra vágott újhagymával tálaljuk.
Forrás: eletforma.hu