Vajban párolt lazac zöld borsos céklás metélttel és pirított rucolával

HírKlikk 2016. augusztus 29. 08:00 2016. aug. 29. 08:00

Igazi ínyencség.

Hozzávalók: 4 személyre

Vajban párolt lazac zöld borsos céklás metélttel és pirított rucolával
- fehér bors
- 1 narancs
- 1 szál kakukkfű
- 1/2 dl méz
- 1/2 dl olívaolaj
- 80 dkg lazacfilé
- 1 dl fehérbor
- só

Köret
- 1/2 dl fehérbor
- 20 dkg teavaj
- zöldbors
- 1/2 dl méz
- só
- 1 evőkanál étolaj
- 5 dkg céklapor
- 50 dkg széles metélt
- 10 dkg rucola saláta
- 1/2 dl olívaolaj

Elkészítés:

Vajban párolt lazac zöld borsos céklás metélttel és pirított rucolával

A lazacot 20 dkg-os darabokra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, beletesszük a mézet, ízlés szerint sót, citromborsot, a kakukkfüvet, a cikkekre vágott narancsot, és bőrével lefelé belehelyezzük a lazacszeleteket. Pár percig lefedve pároljuk, majd hozzáöntjük a fehérbort, és megfordítjuk a halakat. Ezután lefedjük és levesszük a tűzhelyről - körülbelül 4-5 perc alatt így készre párolódik. A tésztát tányérra halmozzuk, ráhelyezzük a lazacot. Forró olívaolajon frissen átforgatott rucolával tálaljuk.

Köret

Ez idő alatt harapáskeményre ("al dente") kifőzzük a tésztát, amelynek a vizébe teszünk céklaport, kevés olajat, és ízlés szerint megsózzuk. Amikor kész, leszűrjük - a vizéből 2 dl-t meghagyjunk, ezt később felhasználjuk. Egy serpenyőbe mézet teszünk, kevés fehérbort, a céklás levet, zöldborsot, és összeforraljuk, majd besűrítjük vajjal. Beletesszük a tésztát és átforgatjuk.